Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Reisprogramma

Dag 1 • Vrijdag 28 februari 2020
Vandaag ontmoeten we op Schiphol de dames met wie we de komende dagen door Suriname reizen. Vanaf Schiphol is er een rechtstreekse vlucht naar het internationale vliegveld van Suriname, Zanderij. Zodra we uit het vliegtuig stappen, komt er een tropische geur en warmte op ons af. Onze gids staat te wachten en brengt ons naar het Eco Torarica Resort, een hotel in centraal Paramaribo, met uitzicht op de prachtige brede Suriname-rivier. Bij aankomst staat er een hapje en een drankje voor ons klaar.

Dag 2 • Zaterdag 29 februari maart 2020
Vanaf vandaag ontvang je elke dag een podcast op je telefoon met een overdenking van Danielle Strickland, uit haar nieuwste boek Op weg naar vrijheid. Deze podcasts vormen onder andere de rode draad voor onze momenten van stille tijd tijdens de reis. Ook het boek zelf is bij reservering voor de reis inbegrepen.

Na het ontbijt wandelen we gezamenlijk naar de BGVE (Vrije Evangelische kerk) in Paramaribo waar we Surinaamse vrouwen van deze gemeente gaan ontmoeten. Na deze ontmoeting wandelen we in kleine groepjes door de stad. Het centrum van Paramaribo staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege het intact gebleven historische deel van veelal houten gebouwen. We bekijken Fort Zeelandia, het voormalige Nederlandse verdedigingsbolwerk en tegenwoordig een Surinaams museum. We bewonderen de koloniale panden in het centrum van Paramaribo. Ook wandelen we onder andere door de Palmentuin en bekijken de Pauluskathedraal, de grootste houten kathedraal van Zuid-Amerika.

Dag 3 • Zondag 1 maart 2020
De zondag verblijven we samen met deelnemers van de andere EO-Ledenreis in Paramaribo. We ontmoeten elkaar in het kerkgebouw van de BGVE voor de zondagviering, gevolgd door een lunch. De middag is ter vrije besteding.

Dag 4 • Maandag 2 maart 2020
Vandaag genieten we van de geheimen van de Surinaamse keuken door middel van een kookworkshop. De Surinaamse keuken bestaat uit een mengelmoes van nationaliteiten. De Hindoestaanse, Indiase, Javaanse, Indonesische, Chinese, maar vooral de Creoolse bevolking heeft haar culinaire erfgoed achtergelaten. We beginnen de workshop op de centrale markt, waar we samen met de kok naartoe gaan om de ingrediënten te halen. De geuren van verse vis, fruit, groenten en Surinaamse lekkernijen dringen hier onze neus binnen. Vervolgens maken we een heerlijke roti, nasi goreng, bami of pom.

Dag 5 • Dinsdag 3 maart 2020
Vanmorgen rijden we naar de markt in Lelydorp waar de lokale bevolking hun waar te koop aanbiedt. Vervolgens gaan we naar het Marrondorp Santigron (zandgrond). Hier houden we eerst stille tijd met elkaar. De Marrons, zijn de nakomelingen van de weggelopen slaven die zich in het binnenland hebben gevestigd. De Marrons hebben een eigen cultuur ontwikkeld met sterke Afrikaanse invloeden.

Tijdens een dorpswandeling maken we kennis met de lokale mensen en horen we meer over de cultuur, geschiedenis, kennis van de natuur en traditionele geneeswijzen. Een lokale dansgroep geeft ons een authentieke dansvoorstelling. Traditionele dansen zoals de Seketi, Awasa en Bandamba worden voor ons uitgevoerd. De gids geeft uitleg over de inhoud en betekenis van deze dansen. Natuurlijk mag je meedansen. Ook een relaxte vaartocht over de Saramaccarivier zal zeker niet ontbreken.

Dag 6 • Woensdag 4 maart 2020
Na het ontbijt maken we ons klaar voor de historische tocht naar de eerste joodse nederzetting in Suriname, Jodensavanne. De Joden die Europa rond 1650 ontvluchtten en zich in dit gebied vestigden, stichtten plantages waarop voornamelijk rietsuiker werd verbouwd. Deze voormalige nederzetting stond ook wel bekend als ‘het Jeruzalem aan de rivier’. Het is een van de belangrijkste en oudste Joodse vestigingen op het westelijk halfrond. De Jodensavanne was de enige plaats waar 17e-eeuwse Joden een zelfstandige nederzetting hebben gehad waarin zij vrijheid van godsdienst en rechtspraak hadden. De ruïne van synagoge Beraha VeSalom (Zegen en Vrede) en drie begraafplaatsen zijn de belangrijkste overblijfselen. Bij de Jodensavanne hebben we moment van stille tijd.

Ook brengen we een bezoek aan het inheemse dorp Redi Doti, wat rode aarde betekent. We bekijken de ananasvelden en we leren meer over de inheemse cultuur. Indien mogelijk zien we ook het proces van het verwerken van cassave tot het bakken van cassavebrood. We zullen hier lunchen. Aansluitend keren we terug naar Paramaribo.

Dag 7 • Donderdag 5 maart 2020
Vanmorgen komen we samen in het hotel voor een briefing van deze dag. We brengen een deel van de dag namelijk door in de Santo Boma-gevangenis, waar we vrouwen ontmoeten die vast zitten. De ochtend staat in het teken van de ontmoeting met deze vrouwelijke gevangenen, met verschillende creatieve elementen. Na de lunch in het hotel hebben we daar opnieuw een ontmoeting: ditmaal met de vrouwelijke ambtenaren van de gevangenis. Deze ambtenaren werken vaak hard tegen een laag salaris en hebben weinig tijd voor ontspanning. Voor hen en samen met hen organiseren we een ontspannen middag.

Dag 8 • Vrijdag 6 maart 2020
Een duik in de geschiedenis! Met de boot wordt vandaag een bezoek gebracht aan het district Commewijne, een van de oudste plantagegebieden van Suriname. Al in de tweede helft van de 17e eeuw werden aan de Boven Commewijne en de Cottica‐rivier plantages aangelegd, waar vooral suikerriet, koffie en cacao werden verbouwd. 's Morgens varen we de rivier op in een traditionele tentboot, waarbij we verschillende plantages passeren.

Het hoogtepunt van deze dag is de prachtig gerestaureerde plantage Frederiksdorp. Een voormalige koffie – en cacaoplantage die nu dienst doet als hotel. In de tijd van de slavernij werkten hier wel 200 slaven en later Javaanse en Hindoestaanse contractarbeiders. Een interessante rondleiding op het terrein met nog enkele oude, nu gerestaureerde woningen is zeker de moeite waard. Op deze voormalige plantage krijg je een indruk van het plantageleven in de koloniale tijd. Hier zullen wij de lunch gebruiken. Na de lunch is er uitgebreid gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Ook in de avond komen we met elkaar samen.

Dag 9 • Zaterdag 7 maart 2020
Na het ontbijt stappen we opnieuw op de boot. We passeren hierbij onder andere plantage Johan-Margaretha en gaan van boord op de voormalige plantage Rust en Werk. Na de afschaffing van de slavernij werkten er contractarbeiders uit Java en India op deze plantages. Hun nakomelingen zijn meestal op de plantages blijven wonen en zo worden er op diverse plantages worden tegenwoordig Surinaamse gewassen geteeld zoals cassave, bananen en pepers of men leeft van de visvangst.

Vervolgens brengen we een bezoek aan het historisch openluchtmuseum fort Nieuw- Amsterdam. Om de plantages te beschermen tegen buitenlandse invallen werd dit fort gebouwd bij de samenvloeiing van de Commewijne‐ en Suriname‐rivier. Aan het einde van het bezoek aan het openluchtmuseum zal Marlies Medema iets vertellen over een bijzondere bevolkingsgroep van Suriname en hun geschiedenis.

Aan het einde van de middag varen we terug naar Leonsberg. Onderweg worden we misschien wel verrast door een bezoekje van nieuwsgierige rivierdolfijnen met hun zachtroze buik. Vaak komen ze onverwachts tevoorschijn. Ze houden ontzettend van spelen en komen soms dichtbij de boot zodat je mooie foto’s kunt maken.

Na het diner ontmoeten we opnieuw de Surinaamse vrouwen van de BGVE. In het hotel is er een avondprogramma (exclusief en georganiseerd door de EO).

Dag 10 • Zondag 8 maart 2020
Na een rustig ontbijt en gezamenlijke afsluiting in het hotel vertrekken we naar White Beach, een recreatieoord met een wit aangelegd zandstrand. Het is een fijn oord waar we nog lekker kunnen zwemmen in de rivier, aan het strand kunnen liggen of kunnen ontspannen in een hangmat. Na de lunch brengt de bus ons naar Zanderij voor de terugreis naar Nederland. Geniet nog één keer van de tropische geur van Suriname voordat je het vliegtuig instapt.

Dag 11 • Maandag 9 maart 2020
In de loop van de ochtend kom je aan op de luchthaven van Amsterdam.