Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Dag 1, vrijdag 21 februari 2020
Ontmoet op Schiphol je reisgenoten met wie je de komende dagen door Suriname reist. Vanaf Schiphol vliegen we met een rechtstreekse vlucht naar het internationale vliegveld van Suriname, Zanderij. Een reis naar Suriname begint al in het vliegtuig. De sfeer is goed want de meeste mensen zullen naar Suriname reizen om hun families, die zij soms jaren niet hebben gezien, te bezoeken. Zodra je uit het vliegtuig stapt komt er een tropische geur en warmte op je af. Onze gids staat te wachten en brengt ons naar het hotel. Bij aankomst staat er een hapje en een drankje voor ons klaar. 

Dag 2, zaterdag 22 februari 2020 
Een duik in de geschiedenis! Met de boot wordt vandaag een bezoek gebracht aan het district Commewijne, één van de oudste plantagegebieden van Suriname. Al in de tweede helft van de 17e eeuw werden aan de Boven Commewijne en de Cottica‐rivier plantages aangelegd, waar vooral suikerriet, koffie en cacao werden verbouwd. De tour start ‘s morgens met een oversteek in een traditionele tentboot boot naar Nieuw- Amsterdam waar het historisch openluchtmuseum fort Nieuw-Amsterdam wordt bezocht. Om de plantages te beschermen tegen buitenlandse invallen werd dit fort gebouwd bij de samenvloeiing van de Commewijne‐ en Suriname‐rivier. 

De tour leidt vervolgens naar de voormalige plantage Rust en Werk. Het hoogtepunt is de prachtig gerestaureerde plantage Frederiksdorp. Op deze voormalige koffieplantage krijg je een indruk van het plantageleven in de koloniale tijd. In de tijd van de slavernij werkten hier wel 200 slaven en later Javaanse en Hindoestaanse contractarbeiders. Op de terugweg passeert de boot nog plantage Johan-Margaretha. Na de afschaffing van de slavernij werkten contractarbeiders uit Java en India op de plantages. Hun nakomelingen zijn meestal op de plantages blijven wonen en zo worden er op diverse plantages tegenwoordig gewassen geteeld zoals cassave, bananen en pepers of men leeft van de visvangst. Aan het einde van de middag varen we terug naar Leonsberg waarbij we onderweg misschien wel verrast worden door een bezoekje van nieuwsgierige rivierdolfijnen met hun zachtroze buik. Vaak komen ze onverwachts tevoorschijn. Ze houden ontzettend van spelen en komen soms dichtbij de boot zodat je mooie foto’s kunt maken. 

Dag 3, zondag 23 februari 2020 
Vandaag wonen we een lokale kerkdienst in de kerk van de Evangelische Broedergemeente, het grootste protestantse kerkgenootschap in Suriname. Natuurlijk is er deze dag volop gelegenheid tot onderlinge ontmoeting. 

De Evangelische Broedergemeente (EBG) 
Met de etnische verscheidenheid in Suriname gaat ook een godsdienstige verscheidenheid gepaard. De creolen behoren voornamelijk tot de christelijke kerken. Ruim 40% van hen is rooms-katholiek. Ongeveer eenzelfde deel hangt de Evangelische Broedergemeente aan. Deze geloofsgemeenschap is door de Hernhutters begin 1700 naar Suriname gekomen. Vanaf het begin werden de slaven hier gedoopt en geschoold, iets dat in andere kerken niet gebeurde. In Suriname is de evangelische broedergemeente het grootste protestantse kerkgenootschap met zo'n 60.000 leden. De rol van muziek is bijzonder groot en een kerkdienst bij deze gemeenschap is een bijzondere ervaring.

Dag 4, maandag 24 februari 2020 
Na het ontbijt volgt er een kennismaking met Paramaribo. Onze gids laat ons alle hoogtepunten van de binnenstad zien en vertelt over de geschiedenis en de periode voor de onafhankelijkheid. We zien Fort Zeelandia, het voormalige Nederlands verdedigingsbolwerk en tegenwoordig een Surinaams museum. Fort Zeelandia is vooral bekend vanwege de Decembermoorden in 1982. Vijftien tegenstanders van het militaire regime dat de macht in Suriname had overgenomen, werden hier neergeschoten. De kogelgaten zijn nog steeds zichtbaar in de muren van het fort. De gids zal tijdens de rondleiding in het Fort van alles vertellen over de historische gebeurtenissen.

Het centrum van Paramaribo staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege het intact gebleven historische deel van veelal houten gebouwen. Je ziet grote koloniale panden tot in detail gerestaureerd naar hun originele staat, maar helaas zijn er ook vele gebouwen die tot op de fundering zijn verwaarloosd. De historie van het land zal hier gelijk gaan leven. Vanaf het Onafhankelijkheidsplein bewonderen we het presidentieel paleis en in de Palmentuin wandelen we onder de hoge koningspalmen. De St. Petrus en Pauluskathedraal is de grootste houten Kathedraal van Zuid-Amerika. Hier ligt de Nederlandse priester Peerke Donders, die in 1982 zalig is verklaard, begraven. Ook komen we bij de centrale markt waar de geuren van verse vis, fruit, groenten en Surinaamse lekkernijen je neus binnendringen. 

In de Keizerstraat zien we een uniek verschijnsel; een Joodse synagoge staat vredig naast een moskee. Dit verschijnsel typeert de Surinaamse samenleving: ze verschillen in elk opzicht van elkaar maar accepteren en respecteren elkaars waarden en tradities. Tijdens een rondleiding in de synagoge en de moskee horen we hier meer over. Interessant detail; in de synagoge is de vloer bedekt met zand en dit is heel uniek, het is een herdenking aan de veertig jaren in de woestijn van het volk Israël. 

Dag 5, dinsdag 25 februari 2020
Vanmorgen rijden we over de Jules Wijdenboschbrug, over de Suriname rivier naar Commewijne. We komen bij het natuurreservaat Peperpot. Op deze voormalige plantage werd koffie en cacao verbouwd. Onze gids vertelt ons meer over de geschiedenis van de plantage. De oude plantage huizen zijn helemaal gerestaureerd naar hun oude glorie en gezamenlijk met de oude kampongs waar de eerste arbeiders van de plantage woonden geven ze een goed beeld van de oude plantage.

Ons volgende bezoek is aan Mariënburg waar het suikerriet van omliggende plantages werd verwekt in een suikerfabriek. De oude fabriek, grote machines, een oude locomotief en een spoorwissel zijn nog terug te vinden. De gids vertelt meer over de verwerking van suikerriet maar ook over de barre werkomstandigheden en de opstand van de contractarbeiders. We bekijken het monument ter herinnering aan deze opstand en het monument ter herinnering aan de eerste Javaanse contractarbeiders uit Indonesië. 

We rijden vervolgens langs de oude plantages Ellen en Leliëndaal. We horen vandaag weer veel over de bijzondere geschiedenis van de oude plantages en de restanten die soms verborgen zijn in het bos. Op de namiddag horen we meer over een bijzonder Metterdaad project in Paramaribo.

Dag 6, woensdag 26 februari 2020 
Na het ontbijt maken we ons klaar voor de historische tocht naar de eerste joodse nederzetting in Suriname, Jodensavanne. De Joden die Europa rond 1650 ontvluchtten en zich in dit gebied vestigden, stichtten plantages waarop voornamelijk rietsuiker werd verbouwd. Het is één van de belangrijkste en oudste Joodse vestigingen op het westelijk halfrond. Jodensavanne was de enige plaats waar 17e-eeuwse Joden een zelfstandige nederzetting hebben gehad waarin zij vrijheid van godsdienst en rechtspraak hadden. De ruïne van synagoge Beraha VeSalom (Zegen en Vrede) en drie begraafplaatsen zijn de belangrijkste overblijfselen. 

Vervolgens maken we een indrukwekkende tocht naar het zuiden, naar de binnenlanden van Suriname. Onderweg verveel je je geen moment want links en rechts kijk je je ogen uit. Verscholen achter de bomen zie je verschillende dorpjes bestaande uit houten hutjes met pinadaken (dak van palmtakken) waar vrouwen de was ophangen en kinderen op het erf spelen. De bewoners zijn de Marrons, ook wel boslandcreolen genoemd. Zij zijn de nakomelingen van de weggelopen slaven die zich in het binnenland hebben gevestigd. 

Na drie uur rijden houdt plots de weg op en hebben we de aanmeerplaats Atjoni bereikt voor alle boten die uit de jungle van Suriname komen. Doorgaande wegen naar de dorpen in het binnenland zijn er niet, de rivier is de levensader. Wij zoeken onze korjaal (een uitgeholde boomstam) op en maken een vaartocht over de Boven Surinamerivier naar het resort Isadou. Opnieuw genieten we van de jungle aan beide kanten van het water. 

Isadou is een eiland in de Boven Surinamerivier gelegen tegenover het Marrondorp JawJaw. Het lokale echtpaar Selientje Adipi en André Kaise heten ons van harte welkom. Hier kom je heerlijk tot rust. Het grootste gedeelte van het eiland bestaat nog uit puur tropisch regenwoud. Op het eiland zijn verschillende wandelpaden aangelegd. Voor verkoeling kun je terecht in de stroomversnellingen in de rivier. Deze soela’s geven je het gevoel van een natuurlijk jacuzzi. Ontdek op eigen gelegenheid het eiland en laat je verrassen door een heerlijke Surinaamse maaltijd van Selientje. 

Dag 7, donderdag 27 februari 2020 
Ontwaken in het Amazone regenwoud is een ervaring op zich want je wordt gewekt door de geluiden van apen, vogels, insecten en het ruisen van de soela’s. Het gebied van de Boven Surinamerivier staat bekend vanwege het Amazone regenwoud maar ook om de unieke Marroncultuur. De Marrons hebben een hele eigen cultuur ontwikkeld in het binnenland met sterke Afrikaanse invloeden. 

Vandaag bezoeken we het Marrondorp Jaw Jaw, een dorp met ongeveer 400 inwoners. Een dorpsbewoner uit Jaw Jaw leidt ons rond door zijn dorp en laat ons van dichtbij kennis maken met de eeuwenoude cultuur, tradities en gebruiken. Het dorp wordt geleid door een kapitein en onze gids vertelt ons meer over de hiërarchie binnen een Marrondorp. De dagelijkse bezigheden van de bewoners bestaan onder andere uit de jacht en visvangst en het bewerken en onderhouden van kostgrondjes welke we ook zullen bekijken. 

De Marrons zijn erg trots op hun cultuur en laten graag hun manier van leven aan je zien. Het beeld van Creoolse vrouwen in kleurrijke gewaden, spelende kinderen bij het water en het tropisch regenwoud op de achtergrond is spectaculair en blijft je nog lang bij. 

Dag 8, vrijdag 28 februari 2020 
In de buurt van Anaula liggen meer Marrondorpen en per korjaal bezoeken we Laduwani en Nieuw Aurora. We maken ook hier dorpswandelingen waarbij we kennis maken met de cultuur en het geloof in de dorpen. In Ludawani is een gezondheidscentrum waar de inwoners terecht kunnen voor medische zorg. Hier zijn twee dokters aan het werk zijn, één van hen is permanent aanwezig terwijl de ander naar de omliggende dorpen reist. In Nieuw Aurora maken we kennis met de bewoners van het dorp. We brengen een bezoek aan de missiepost met onder andere een kerk en twee basisscholen. Kinderen uit de wijde omgeving worden hier met een korjaalboot naartoe gebracht. 

In de namiddag maken we een boswandeling, waarbij we van alles te weten komen over de medicinale werking van de verschillende bomen en planten. Daarnaast hebben we ook kans om verschillende dieren tegen te komen zoals mooie vogels, boskonijnen, apen of zelfs slangen. 

‘s Avonds komt een lokale dansgroep op bezoek om een authentieke dansvoorstelling te geven met verschillende traditionele dansen. De gids geeft uitleg over de inhoud en betekenis van deze dansen. Natuurlijk mag je mee dansen!

Dag 9, zaterdag 29 februari 2020 
Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van Isadou en varen we terug naar Atjoni. De bus brengt ons naar het Bergendal River Resort aan de Surinamerivier. In dit resort kun je genieten van een unieke combinatie van avontuur, natuur, cultuur, geschiedenis, educatie en vermaak. Het resort bevindt zich in de natuurlijke omgeving van het tropisch regenwoud en biedt een prachtig rivieruitzicht waardoor je volop kunt genieten van de rust en de vreedzame sfeer. 

Je kunt ervoor kiezen om lekker van de rust te genieten of om één van de activiteiten te ondernemen (exclusief en optioneel). Zo zijn er diverse wandelroutes vanuit het resort. Er zijn wandelingen om de vele vogels in de omgeving te spotten of kanotours. Je hebt de mogelijkheid om aan een kabelbaan tussen de boomtoppen door te zoeven of maak een mooie boottocht om kaaimannen te spotten. Aan het einde van de dag komen we weer terug in Paramaribo. 

Dag 10, zondag 1 maart 2020 
De zondag verblijven we samen met de vrouwen van de Eva-reis in Paramaribo. We ontmoeten elkaar voor de zondagviering gevolgd door een lunch. De rest van de middag is vrij te besteden.

Dag 11, maandag 2 maart 2020
Vanochtend bezoeken we een Metterdaad project en steken we de handen uit de mouwen. Hierna reizen we met de bus naar het Green Heritage Fund voor een gesprek met oprichtster Monique Pool. Green Heritage Fund is een stichting ter bescherming van wilde dieren in Suriname. Zo is er een dolfijnenprogramma en er is een professioneel opvangcentrum voor luiaards, gordeldieren en miereneters. Veel mensen in Suriname houden luiaards als huisdieren, hun nagels worden afgeknipt waardoor ze niet meer goed kunnen klimmen en ze krijgen niet het juiste voedsel binnen. Hierdoor worden de dieren ziek waardoor hun eigenaren de dieren achterlaten in het bos. Het Green Heritage Fund vangt de dieren op totdat ze weer sterk genoeg zijn om zelf te overleven. In de afgelopen jaren heeft het Green Heritage fund meer dan 700 dieren teruggebracht naar hun oorspronkelijke leefgebied. Monique leidt ons rondt door het opvangcentrum waar we van dichtbij de dieren kunnen bekijken.

Dag 12, dinsdag 3 maart 2020 
De bus rijdt vandaag naar Alkmaar waar wordt overgestapt op een boot voor een tocht over de Commewijne rivier richting Bakkie (voormalige plantage Reynsdorp). Daar wordt een wandeling gemaakt waarbij uitleg wordt gegeven over de geschiedenis. Vervolgens kun je een bezoek brengen aan het kleine privé́ museum met voorwerpen die op de plantages werden gebruikt, zoals oude pistolen, flessen en kaarten. Ook originele betaalbewijzen voor slavenhouders, kopieën van de Akte van Erkenning van Suriname en de Wet op Afschaffing van de Slavernij (25 november 1975) zijn hier te zien.

De boottrip gaat hierna verder door de Warappa kreek, waar vroeger meer dan 20 plantages aan grensden. De Warappa kreek is sinds de afschaffing van de slavernij niet meer gebruikt, waardoor de natuur ongestoord zijn gang kon gaan en dichtgeslibd is. Maar de kreek is onlangs helemaal uitgegraven en loopt nu door weelderige natuur. Het eerste stuk van de trip gaat door de smalle, groene kreek. Soms door tunnels van de overhangende bomen met een steeds wisselende vegetatie. Onderweg zijn er nog een paar bezienswaardigheden uit de koloniale tijd te zien, zoals de pas ontdekte stoom suikerfabriek met machines uit 1830. De restanten, waaronder een suikerrietpers, stoommachines en stoomketels, zijn werkelijk uniek. Verder passeert de boot oude sluizen en de overblijfselen van een oude kameelbrug. Diep in de mangroven zijn zelfs de overblijfselen van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. 

De omgeving verandert drastisch zodra de kreek overgaat in het Warappa kanaal. Dit kanaal is ooit door de slaven is uitgegraven. Hier hebben we een weids uitzicht over het unieke parwa landschap met mysterieuze dode bomen. In dit gebied zijn veel verschillende vogels te zien, waaronder de krabbenbuizerd, de specht, de lepelaar en de prachtige rode ibis. Het kilometerslange kanaal mondt uit in de Atlantische oceaan. Hier ligt een prachtig ruig strand. Bij laag water vormen zich modderbanken waarop duizenden vogels tegelijk hun voedsel bij elkaar scharrelen. Op het strand, recht boven de modderbanken, is de eerste vogelhut van Suriname gebouwd. Dit is de perfecte locatie voor natuurliefhebbers en vogelaars om ongestoord de vogels te kunnen spotten. Na een korte wandeling op het strand en een bezoek aan de vogel hut keren we terug door de kreek, die door de wisseling in het getij een heel ander uiterlijk heeft. We maken nog een korte stop op Bakkie waar we gebruik kunnen maken van het sanitair en de benen kunnen strekken voordat we terugvaren naar Alkmaar en verder per bus naar Paramaribo rijden. 

Dag 13, woensdag 4 maart 2020
Na een vrije ochtend is het onvergetelijke avontuur in Suriname voorbij. De bus brengt ons naar Zanderij voor de terugreis naar Nederland. Geniet nog één keer van de tropische geur van Suriname voordat je het vliegtuig instapt. 

Dag 14, donderdag 5 maart 2020 
In de loop van de ochtend kom je aan op de luchthaven van Amsterdam.