Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO presents Michael W. Smith

Dit concert vond plaats op 11 juli 2019

Michael W. Smith

Michael W. Smith, inmiddels 61 jaar oud, blijft zijn droom waarmaken. Hij brengt regelmatig nieuwe muziek uit en treedt over de hele wereld op voor uitverkochte zalen van trouwe fans. Tijdens zijn imposante carrière werd hij geëerd met drie Grammy Award, 45 Dove Awards, een Amerikaanse muziekprijs, en heeft hij meer dan 15 miljoen albums verkocht. Michael W. Smith gaf ook iets terug aan de wereldwijde gemeenschap. Samen met zijn vriend Bono heeft hij geld ingezameld om aids te bestrijden in Afrika. Ook heeft hij Rocketown opgericht, een veilig toevluchtsoord voor jonge mensen in Tennessee (VS) om elkaar te ontmoeten en hoop te vinden. En via Compassion International heeft hij meer dan 70.000 kinderen geholpen.

 

Michael W. Smith kwam als kind in aanraking met muziek en leerde op jonge leeftijd piano spelen. In 1983 kwam zijn debuutalbum uit, wat gezien kan worden als de echte start van zijn muziekcarrière. Vele albums volgden.

In 2001 maakte Michael W. Smith opnieuw een grote doorbraak in de christelijke muziekmarkt. Zijn album ‘Worship’ kwam dat jaar uit. Dit bleek een grote hit en Michael werd vanaf dat moment door veel mensen gezien als een belangrijke worshipleader. In de jaren erna verschenen er nog verschillende albums, zowel met worship- als popmuziek.

Begin 2017 zat Michael W. Smith op een dieptepunt. Hij vertelde zijn team dat er geen nieuwe opnames zouden komen, tenzij hij weer dingen kon schrijven waar hij echt enthousiast over zou zijn. "Ik was nog aan het rouwen over het verlies van mijn vader die veertien maanden daarvoor was overleden, en had non stop getoerd. Ik was mijn creativiteit kwijtgeraakt, de bron was opgedroogd. Ik was uitgeput en ontzettend toe aan een pauze," vertelt Michael W. Smith. Zijn verwachting was dat het zeker nog twee tot drie jaar zou duren voor hij weer nieuwe opnames zou maken, als dit al zou gaan gebeuren…

De impasse duurde ongeveer twee weken. Terwijl Michael op een avond het nieuws keek, werd hij getroffen door een heilige verontwaardiging over hoe mensen zich naar elkaar gedragen. "Er was maar één manier waarop ik kon reageren: door een lied. De dijk brak door en alle melodieën kwamen uit me vloeien. Mijn hoop kwam terug, en daarmee ook de vreugde. Vreugde over de grootsheid van Gods schepping, vreugde over de mensen die er wonen. Mijn hoop is dat we opnieuw leren luisteren. Simpelweg weer luisteren naar elkaar en de waardigheid die ons uniek maakt, omarmen. Dat we omhoog kijken naar de hemel met een hart vol verwondering."

In februari 2018 kwamen er maar liefst twee albums uit: A Million Lights en Surrounded. Met die laatste bracht Michael W. Smith opnieuw een live worship album op de markt. Michael verzamelde een groep worshippers om hem en zijn band heen voor een intiem worshipconcert. Zijn wens met dit project is om de diverse uitdrukkingen van de kerk te verenigen in één hartstochtelijke, vreugdevolle kreet van aanbidding. In februari 2019 volgt alweer het volgende live worshipalbum, Awaken: the surrounded experience. Tijdens EO presents Michael W. Smith zullen deze laatste worshipalbums ook een prominente plaats innemen.

"Ik voel dat God zich door zijn kerk beweegt en Hij roept ons samen om één stem en één hart te zijn. Eén bruid. Elke natie, elke stam en elke tong. Elke sociale klasse, elke denominatie.”

"Wat als we Hem datgene brengen dat Hem het meest bevalt - onze eenheid? We mogen dan wel verschillende verhalen, en huid en liederen hebben, maar we delen allemaal dezelfde Geest".

Michael is weer volop bezig met het maken van muziek en treedt weer veel op. Tegelijkertijd is hij ook nog met verschillende andere projecten bezig. "Voor mij is muziek echter altijd mijn eerste creatieve uitlaatklep", verduidelijkt hij. "Voor altijd, tot het einde van de wereld, is muziek de krachtigste taal die er is. Het kan je leven op elk niveau veranderen, niet alleen het spirituele. Het kan mensen helpen zich weer te verbinden met de reden waarom ze hier zijn.” Dat is wat Michael W. Smith graag wil doen met zijn muziek.