Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Samen Geloven

samen geloven, luisteren, lezen en doen - ook in de zomer

Paasblog Arjan Lock

Pasen werpt zijn licht vooruit

9 april 2020

We leven in een uitzonderlijke tijd, waarin veel normale zaken plotseling onzeker zijn geworden. Maar één ding staat vast: we leven toe naar Pasen. Dat dit grote feest zijn licht vooruitwerpt, heb ik de afgelopen periode twee keer bijna lijfelijk gevoeld.

De eerste keer was op een ochtend. Door de uitgestorven straten van Amersfoort liep ik naar mijn auto. Na een dag thuiswerken moest ik echt naar de EO om daar enkele dingen te doen. Langs de gracht stond ‘mijn’ lenteboom – een magnolia – onvoorstelbaar mooi en uitbundig te schitteren in de morgenzon. Dat beeld raakte me. Die boom is als het leven zelf: prachtig én kwetsbaar.

De tweede ervaring had ik op een bankje van de begraafplaats in Emmen, na de opname van de Ik mis je-uitzending voor paasmorgen. Ondanks de uitbundige lentezon en de kwetterende vogeltjes hadden we die dag meer dan ooit de kwetsbaarheid van het leven gevoeld. Daar zittend dacht ik: wat is het ongelofelijk mooi dat wij als EO juist in deze tijd hoop mogen bieden. Dwars door verdriet en dood heen is er leven: ‘De Heer is waarlijk opgestaan.’

Ik bid dat we – te midden van alle zorgen – in gesprek blijven over tekenen van hoop. Zichtbaar in allen die in de zorg werken, in de bomen die mateloos blijven bloeien, in God die er wil zijn en ons leven draagt. Maar ook over de hoopvolle betekenis van Pasen, die terugkomt in onze programma’s. Laten we samen, juist nu onze dagen er zo anders uitzien, dit échte gesprek voeren. Het gesprek over wat echt leven vanuit de Hoop is.

Arjan Lock, Directeur EO