Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Samen Geloven

samen geloven, luisteren, lezen en doen - ook in de zomer

Wil je meer weten over het christelijk geloof? Hieronder vind je meer informatie!

WaaromJezus?

Als er een persoon is die veel losmaakt, ondanks dat hij al lang niet meer op aarde rondloopt, dan is het Jezus wel. Hij leefde 20 eeuwen terug. Schreef nooit een boek. Heeft geen oorlog gevoerd, was geen beroemde ontdekkingsreiziger, stichtte zelfs geen godsdienst. En toch... kunnen we niet om hem heen.

n deze online cursus "Waarom Jezus?" ontdek je meer over wie Jezus was. Maar ook welke betekenis hij vandaag de dag nog steeds heeft voor de wereld. En voor jou persoonlijk.

Is het christelijk geloof niet nieuw voor je, dan is de StartersBijbel-cursus misschien een betere optie voor je.  Schrijf je voor de Startersbijbel hier in!

De WaaromJezus-cursus heeft vier thema's:

 1. Het ontstaan van het christendom
 2. Wie was Jezus?
 3. Waarom moest Jezus sterven?
 4. De dood overwonnen

Tijdens de cursus word je begeleid door een persoonlijke online e-coach. Met deze coach kan je de vragen die je beantwoordt bespreken, maar ook allerlei andere thema's die voor jou persoonlijk belangrijk zijn kunnen aan bod komen.

Meld je aan voor de cursus: Waarom Jezus

 

De Alpha-cursus

Ontmoeten, vragen en ontdekken. Dat doe je op Alpha. Tijdens circa tien interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdek je wat het christelijk geloof inhoudt. Je bent niet de enige Alpha-deelnemer; wereldwijd volgden ruim 25 miljoen mensen een Alpha.

Voor wie?
Alpha is voor iedereen! Heb je vragen over het leven of over het christelijk geloof? Dan is Alpha echt iets voor jou. Er is alle ruimte om het gesprek aan te gaan en je vragen en ideeën te delen.

Waarom?
Op Alpha denk je samen na over vijftien inspirerende onderwerpen. Iedereen komt met zijn eigen vragen en ideeën. Je ontdekt altijd iets nieuws. Je ontmoet leuke, nieuwe mensen. En het is helemaal gratis!

Hoe werkt het?
Elke Alpha begint met een lekkere maaltijd. Hét moment om elkaar op een ontspannen manier goed te leren kennen. Na de maaltijd luister je naar een kort, inspirerend verhaal over een van de onderwerpen. Daarna is er alle ruimte om je vragen en gedachten te delen in kleine groepen.

Er zijn circa tien Alpha-bijeenkomsten en een Alpha-dag of Alpha-weekend. Elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal. Op Alpha bespreek je onder meer de volgende onderwerpen:

 • Is er meer?
 • Wie is Jezus?
 • Bidden: waarom en hoe?
 • De Bijbel lezen: waarom en hoe?
 • Hoe zit het met de kerk?

Welkom!
Zin in een nieuwe uitdaging? Je bent van harte welkom op Alpha. Wil je meedoen of gewoon een keertje vrijblijvend kennismaken? Klik hier om een Alpha bij jou in de buurt te vinden!
 

Bidden: hoe doe je dat?

Meer dan de helft van de Nederlanders bidt, blijkt uit onderzoek. Het varieert van ‘elke dag bidden’ tot ‘af en toe een schietgebedje’. Vooral in spannende tijden bidden we, of bij levensgebeurtenissen als een bruiloft of een begrafenis. Bidden is dus zo gek nog niet. Maar hoe werkt bidden?

6 gebedstips

Toen EO-presentator Andries Knevel met een legionellabesmetting op de intensive care in het ziekenhuis lag, deed de EO een oproep om voor hem te bidden. Dat verzoek riep veel vragen op: hoe doe je dat dan, bidden voor Andries? En wat is bidden eigenlijk? RTL Nieuws ging te rade bij cultuurtheoloog Frank Bosman en kreeg 6 tips:

 1. "Bidden is je leven in de handen leggen van iemand die groter is dan jij."
 2. Je kan op 2 manieren bidden: dankzegging en smeekbede. "Vragen dat Andries Knevel weer beter wordt, is een smeekbede. En dat is heel goed om te doen."
 3. Je mag zoveel en zo vaak vragen als je zelf wil...
 4. ...maar bidden is geen garantie dat het ook gebeurt; dat moet je God niet kwalijk nemen. "Als Andries niet beter wordt, dan moest het zo zijn."
 5. Je mag ook om hele aardse, materiele zaken bidden, zoals een nieuwe auto, baan of meer salaris.
 6. Bidden kan overal, er is geen verplichte houding. "Duimen mag ook".

  Meer weten? Lees dit artikel: Leer Jezus beter kennen door te bidden.
   

Wie is God?

Op de vraag of God bestaat zullen de meeste mensen bevestigend antwoorden. Bijna iedereen gelooft wel in een god, een hogere macht, iets meer dan we kunnen zien of ervaren. Geloven dat er meer is tussen hemel en aarde is een algemeen aanvaarde gedachte. Als God bestaat, dan is een logische volgende vraag: wie is God dan?

God is anders dan je misschien denkt

Weet je dat daar een uitdagend antwoord op is? God is alles wat vandaag de dag als controversieel en niet politiek correct wordt bestempeld.
Daarmee vervalt dus sowieso het plaatje van een aardige oude man, een soort kerstman of Sinterklaas, die alles goedkeurt en op afroep onze wensen vervult. Evenals het plaatje van een boosaardige god die erop uit is iedereen te straffen.

Laten we eens kijken wie God is, volgens de Bijbel.

God volgens de Bijbel
God is de Schepper van hemel en aarde (Genesis 1:1). Hij is de bedenker en uitvoerder van het zichtbare en het onzichtbare. Hij schiep de zon, maan, sterren en planeten en kent ze allen bij naam. Hij is de Heerser van het universum en Hij gaf de aarde aan de mensen om daarop te wonen en werken.

Meer weten over God?

Leren bidden: 3 gebeden om de dag mee te beginnen

Bidden in je eigen woorden is krachtig, maar soms ook lastig. Je weet niet wat je wil zeggen of je kan de juiste woorden niet vinden. Daarom zet Visie drie prachtige gebeden om de dag mee te beginnen op een rij.

Jezus gaf ons tweeduizend jaar geleden 'het gebed der gebeden': het Onzevader. Hoewel geen gebed aan het Onzevader kan tippen, zijn er in de geschiedenis van het christendom vele andere prachtige gebeden geschreven. Daar kunnen we veel van leren. 

Morgengebed van John Henry Newman

De Engelse theoloog John Henry Newman was de eerste helft van zijn leven anglicaans en de tweede helft rooms-katholiek. Hij wordt wel de vader van het Tweede Vaticaans Concilie genoemd, omdat hij veel van de modernisering van de Rooms-Katholieke Kerk voorzag. Newman schreef het volgende gebed voor de ochtend.
 

Ik vertrouw mij aan U toe, Heer.
Doe met mij wat Gij wilt.
Gij hebt mij geschapen voor U:
Wat wilt Gij dat ik doe?
Ga Uw eigen weg met mij.
Het moge zijn zoals altijd:
vreugde of smart.

Ik wil het doen...
Ik wil zijn wat Gij van mij verlangt
en alles wat Gij van mij maken wilt.

Ik zeg niet: ik wil U volgen waarheen Gij ook gaat,
want ik ben zwak.
Maar ik geef mij over aan U,   
opdat Gij mij altijd leidt,
waarheen dat ook mag zijn.

Ik wil U volgen
en bid enkel om kracht voor deze dag.


Meer gebeden

Luister de podcast 'Eerst Dit'

Eerst Dit is een dagelijkse bijbelpodcast van EO en IZB voor thuis of onderweg. Uniek is dat deze podcast via WhatsApp wordt verstuurd. Elke dag ontvang je in 7 minuten een bijbellezing en relevante overdenking. Luisteren helpt je om in je drukke leven te groeien in geloof in God en daagt je uit het Evangelie van Jezus te laten zien op de plek waar je woont en werkt.  

Abonneren doe je zo:
- Direct via WhatsApp
- Handmatig: zet 0610021090 in de contactenlijst van je telefoon en stuur vervolgens via WhatsApp het volgende   bericht naar dit nummer: Podcast Aan.  
- Via je Podcast-app: ga naar de podcast-apps van Android of Apple, zoek Eerst Dit en abonneer je daar
- Of luister op Spotify