Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Sign of the times: Mensch

Ongelijkheid

'We moeten allemaal feminist zijn', luidt de oproep van schrijver Chimamanda Ngozie Adichie om de genderongelijkheid te tackelen. Ze inspireerde Beyonce om er een song aan te wijden. Of het nu om gender, ras, klasse of cultuur gaat, ongelijkheid lijkt onuitroeibaar. We leven in een wereld waarin de sloppenwijken de snelst groeiende woonplaatsen zijn. Voor filosoof Judith Butler is het daarom onontbeerlijk te formuleren wat een rechtvaardige wereld kan zijn. Hoe organiseren we dat onze levens vrijer, rechtvaardiger en gelijkwaardiger worden? Een pleidooi voor gelijkheid.

Video bij workshop 'Ongelijkheid'

In het onderwijs

Vind jij ook dat maatschappelijke thema’s een plek moeten hebben in het onderwijs? Thema’s van de toekomst? De EO brengt samen met VerusNieuw Wij en ROC Friese Poort de veelgeprezen documentaireserie Sign of the Times de klas in.


Je inzetten voor de toekomst van onze wereld, dat kan in het klein en in het groot. Wat is jouw visie op het klimaat? Waarin zien jij ongelijkheid terug, in het dagelijks leven? Wat zijn kenmerken van goed leiderschap? Want goede leiders hebben we nodig. Thema’s die tot denken aanzetten dus. En daarom ook een plek verdienen in het onderwijs.

Inspiratiesessies
De documentaireserie Sign of the Times is een ideale kapstok om de brede opdracht van jouw en uw school nog meer vorm te geven. Hoe zetten we ons al in om ongelijkheid tegen te gaan en wat is er nog meer allemaal mogelijk? Om hier meer antwoorden op te krijgen, staan er drie inspiratiesessies in het land gepland. Tijdens deze middagen gaan leerlingen en docenten samen in gesprek over de genoemde thema’s. Door middel van plenaire brainstormsessies en interactieve workshops verzamelen wij output voor verdere ontwikkeling van dit project.

Sign of the Times in de klas!

In dit lespakket voor het onderwijs vindt u vijf lesvideo’s met bijbehorende werkvormen. Geef je burgerschap, levensbeschouwing, maatschappijleer of mentorles? Kijk op de site van NieuwWij.

Impact van de eerste serie

De eerste serie Sign of the times heeft een heleboel impact gehad. Bij diverse instanties, in de media en in het onderwijs. Een bloemlezing.