Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Opvoeden

Artikelen en programma's over opvoeden

Over het tv-programma 'De Opvoeders'

Bekijk de promo

Televisieprogramma van de EO over opvoeding.

In ‘De Opvoeders’ geven vijf gezinnen hun opvoedmethode prijs. Kleine camera’s op diverse locaties in huis registreren hoe het er achter de voordeur aan toegaat. Wat zijn de dagelijkse routines en welke normen en waarden gelden hier? Hoe verdeel je aandacht en energie bij een energieke meerling?

Opvoeden is een eervolle taak, maar regelmatig ook een ingewikkelde puzzel waarin iedereen weleens flink de mist in gaat en die elke ouder anders invult. Het nieuwe EO-programma ‘De Opvoeders’ toont een wereld van herkenning voor iedere ouder en helpt ons om te leren van elkaar.

Panel van Opvoeders
De beelden worden bekeken en geduid door ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont. Daarnaast worden de opvoedkwesties voorgelegd aan een panel van ruim honderd Nederlandse opvoeders. Zij laten weten of zij situaties hetzelfde of juist anders zouden aanpakken.

De gezinnen
In ‘De Opvoeders’ maken we kennis met de families Elabeidi, Mosselman, Ravenshorst, Roelvink en Van der Terp. Vijf totaal verschillende gezinnen met kinderen in verschillende leeftijden en met een andere aanpak in de opvoeding.

Bij familie Elabeidi zijn drie dochters van 14, 11 en 6 jaar. Vader en moeder zijn zelf streng opgevoed en willen in hun eigen gezin meer vrijheid geven. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Familie Mosselman woont op een boerderij met hun zonen van 7, 6 en 3 jaar. Structuur is in dit gezin key, toch is het ook ontspannen. Familie Ravenshorst heeft een drieling van 3 jaar, met de nodige onderlinge strijd om aandacht en speelgoed. Consequent zijn is hier heel belangrijk. Familie Roelvink bestaat uit een alleenstaande moeder met 4 kinderen tussen de 8 en 2 jaar. Zelfstandigheid is hier belangrijk. De kinderen krijgen de ruimte om zichzelf te zijn. De vijf kinderen bij familie Van der Terp helpen mee in het huishouden. De oudste van 13 helpt in de zorg voor de jongste van 1 jaar.