Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Een boze droom over het kinderpardon

Alain Verheij over duivelse dilemma’s in het nieuws en de bijbel

3 februari 2019

In Den Haag werd deze week geworsteld met een duivels dilemma: Het kinderpardon. Het doet theoloog Alain Verheij denken aan het dilemma van Pontius Pilatus die onschuldige man veroordeelde en een crimineel vrij sprak. Het dagelijkse nieuws en de bijbelse verhalen hebben meer met elkaar te maken dan je soms verwacht.

Ongeveer 90% van de ‘kinderpardonkinderen’ mag in Nederland blijven. Dat nieuws hoorden we deze week. Diezelfde nacht droomde ik dat ík degene was die moest bepalen welke 10% alsnog weg moest. Een duivelse opdracht – ik werd zwetend wakker.

Vuile handen

Tweeduizend jaar geleden heeft Procla, de vrouw van Pontius Pilatus, ook een zware nacht gehad. Ze droomde van het Jezus-proces waar haar man de baas over was. Na die droom stuurde ze Pontius direct een bericht: maak je handen hier niet aan vuil!

Een absurde ruil

Haar echtgenoot doet het toch. Vele bezorgde burgers willen Jezus nou eenmaal weg hebben. Pilatus besluit tot een absurde ruil. Een beruchte crimineel wordt vrijgelaten en in plaats daarvan wordt Jezus gegeseld en doodgemarteld. Het slaat nergens op. Jezus en de crimineel hebben niets met elkaar te maken, het lot van de een hangt niet met het lot van de ander samen…

Kijk je lang genoeg met de bril van een bange bestuurder naar maatschappelijke onrust, dan lijken belachelijke compromissen soms ineens heel logisch.

Boze menigten / pragmatische politici

Ongeveer 90% van de ‘kinderpardonkinderen’ mag in Nederland blijven. Godzijdank voor die 90%. Maar ook wij hebben onze boze menigten, ook wij hebben onze pragmatische politici. Klaas Dijkhoff van de VVD wilde ‘keiharde cash’ zien als beloning voor zijn coulance. Die keiharde cash komt op het volgende neer: Nederland vangt 250 oorlogsvluchtelingen minder op dan we hadden afgesproken. Het een heeft niets met het ander te maken, de ruil is volkomen irrationeel, maar het land is weer even rustig.

Stiekem hoop ik dat sommige dromen deze week een stuk minder rustig zijn.

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij giften. Wil jij ook bijdragen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: