Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

"Waarom mijn kind, wat heb ik fout gedaan?"

Ben Ketting over de drugsverslaving van zijn zoon

20 november 2018

Hoe is het als je kind verslaafd is? Voormalig EO-presentator Ben Ketting maakte het mee en schreef er deze column over. "Als ouder wil je je kind netjes afleveren, opgewassen tegen de verleidingen des levens, en dan gaat het toch mis. Who’s to blame?"

Wiet, ganja, jonko, wierie, kush, assie... Deze woorden staan in mijn geheugen gegrift. Ik las ze in de tientallen appjes die mijn zoon dagelijks op zijn telefoon ontving. Zo’n anderhalf jaar geleden liep het mis met Dayne ‘de zoon van’.  Dayne is ook Caleb maar we noemden hem vooral bij zijn tweede naam als hij ondeugend was. Nooit kon ik vermoeden dat mijn lieve mannetje, die zo mooi kan zingen, enkele jaren later met zo’n reus zou moeten knokken.

Ik dacht toch echt dat we de opvoeding niet onaardig hadden gedaan. Zoonlief wist genoeg, was op het leven voorbereid door ouders die met beide benen op de grond staan. Maar toch grijp je, op zoek naar wiet, net iets te vaak raak onder zijn kussen. Uiteindelijk moet je het zeggen: het ‘kruid der aarde’, houdt naast honderdduizenden jongeren, ook ons kind in zijn verslavende greep.

En zo reden we met onze 20-jarige naar ‘Yes We Can youth clinics’, een kliniek voor verslaving in Hilvarenbeek en da’s geen pretpark zult U begrijpen! Was dit dan het langverwachte en veel voor gebeden nieuwe begin? In de achteruitkijkspiegel kijk ik naar zijn bleke kop, bijt op mijn lip en kijk terug naar mezelf.

Samen tot herstel komen

Het drugprobleem van je kind vraagt een eerlijke kijk in je eigen leven. En dat is nodig om samen tot herstel te komen. De vraag diende zich al eerder aan: waarom mijn kind, wat heb ik fout gedaan? Soms is dat zo aan te wijzen, maar vaker ligt het probleem veel dieper weg. En ook al zegt mijn kind: ‘Pap, het is niet jouw schuld, want ik had foute vriendjes’, toch wil ik weten waar ik dan de plank heb misgeslagen. Hoe hebben mijn keuzes de parameters in de verkeerde richting gezet?

Pijnlijke vragen waarin je met de billen bloot moet. Geloof me, confrontatie met jezelf is niet altijd charmant, ook al schrijf je mooie liedjes en ben je niet gescheiden. Ben ik een rotpappa geweest? ‘Tuurlijk niet!’ Maar mijn leven laat naast mooie muziek ook dissonanten horen, want niets menselijks is ons vreemd.

Familieopstelling

Vandaar dat tijdens oudersessies, ook een soort van familieopstelling op het programma staat. Een kind staat nooit los van de familiehistorie. Ik had fijne ouders die te vroeg gingen hemelen, maar hun opvoeding, hoe gingen de dingen daar? Soms ligt het verderweg. Wij hebben vermoorde Joden, slaven en Native Indians als voorouders. Vroeg of laat moet je daar wat mee.

Daarnaast heeft Caleb een creatieve vader die heel druk was met andere kinderen en vergat een potje te voetballen met zijn oudste zoon. Was ik daarom een slechte vader? Niet in mijn optiek! Ik compenseerde dat op andere manieren, maar ook met de beste bedoelingen zie je dingen over het hoofd.

Als vader is mijn grootste wens dat mijn kinderen ‘okay’ zijn, dat ze verantwoorde burgers worden die zichzelf staande kunnen houden in een maatschappij waar ‘instant gratification’ – al of niet door middel van wiet – credo is.

Kameraad

Mijn zoon is in herstel en nu 7 maanden clean. Ik hou ongelooflijk van die gast en zie een enorme potentie in hem, maar ik kan zijn leven niet voor hem leven. Het enige dat ik als vader kan doen is onvoorwaardelijk van hem houden. In de kliniek noemen ze elkaar ‘fellow’: kameraad. Ze geven daarmee aan dat ze er voor elkaar zijn en elkaar dragen. Misschien is dat wel het mooiste dat ik heb geleerd de afgelopen tijd.

Waar de schuld ligt is niet de vraag ook al komt hij langs. Waar het op aan komt is dat we zonder met het vingertje te wijzen, naast elkaar het gesprek kunnen aangaan, kunnen vergeven, en samen als kameraden verder kunnen. Zelfs zonder drugs is dat in veel families al een hele opgave!