Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Zeven beeldschone natuurprogramma's

Supersnelle valk

Van het snelste dier op aarde tot aan de grootste rivieren van de wereld. In november en december zendt de EO beeldschone natuurdocumentaires uit. Zo zijn nieuwe BBC-programma's als ‘Supersnelle valk’, ‘De grootste rivieren van de wereld’ en ‘Spion in de sneeuw’ te zien op NPO 2. Ook zet de EO een aantal natuurdocumentaires opnieuw in de spotlights om de schoonheid van de schepping te onderstrepen.

Supersnelle valk
De slechtvalk is het snelste dier op aarde. Hij kan snelheden bereiken van meer dan 300 kilometer per uur. In deze documentaire volgt valkenier Lloyd Buck een aantal jonge valken. Samen met vooraanstaande vogeldeskundigen stelt hij zijn slechtvalken op de proef met behulp van ultramoderne technologie. Lukt het Lloyd om een jonge slechtvalk te trainen voor de ultieme uitdaging op het gebied van snelheid en behendigheid: een race tegen een olympische skiër in de Zwitserse Alpen?
Bekijk de aflevering >

De grootste rivieren van de wereld
7, 14 en 21 december, 21.00 uur op NPO 2
Beleef het karakter en het landschap van de grootste rivieren van de wereld: de Amazone, de Nijl en de Mississippi.

De Amazone, te zien in de eerste aflevering, is verreweg de grootste rivier op aarde. Het is een rivier van superlatieven. Met 1.100 zijrivieren heeft de Amazone het grootste stroomgebied ter wereld en op haar wonderbaarlijke tocht voert zij een vijfde van al het zoetwater op aarde met zich mee. De Amazone doet haar grootse reputatie eer aan.

Misschien dat de Nijl beelden van piramides en farao’s oproept, maar deze rivier heeft nog veel meer verrassingen in petto. In aflevering twee is te zien hoe verder de Nijl naar het noorden kronkelt, hoe droger het gebied waar hij doorheen stroomt en hoe meer mensen en dieren van de rivier afhankelijk zijn.

In de laatste aflevering legt de Mississippi een reis vol verrassingen en tegenstellingen af door de markante en gevarieerde landschappen van Amerika, terwijl de rivier van zijn bron naar de monding stroomt. De grootste verrassing van de Mississippi is zijn omvang. Dankzij de vele zijrivieren stroomt de Mississippi door meer dan de helft van de VS en haalt de rivier zijn water uit 31 staten.

Spion in de sneeuw
28 december, 21.00 uur op NPO 2
Van pinguïns tot papegaaien en van ijsberen tot otters, voor sommige dieren is de sneeuw de ultieme speeltuin. Ondanks de vrieskou vinden zij in de sneeuw een partner, bouwen ze er een huis en brengen ze er een gezin groot. In deze documentaire wordt een aantal goed gecamoufleerde robotdieren en camera’s geplaatst op de plekken waar het allemaal gebeurt.

Herhalingen

Natuur op 2: Superkleine dieren
22 december, 17.10 uur op NPO 2
In deze documentaire is de verrassende wetenschap achter ’s werelds kleinste diertjes en een bijzonder inkijkje in het leven op de allerkleinste schaal te zien.

Rendieren Familie & ik
23 december, 19.25 uur op NPO 2
Gordon Buchanan gaat de wildernis van Lapland in om het allergrootste natuurspektakel te zien, het noorderlicht. Zijn reis doet hij niet alleen, maar samen met een rendier.

March of the penguins 2
26 december, 14.20 uur op NPO 1
Keizerspinguïns komen op plekken die zo koud en extreem zijn dat andere levende wezens het er niet zouden overleven. De kijker volgt een jonge pinguïn die voor het eerst zo’n reis gaat maken.

Natuur op 2: Het verhaal van een ijsberenfamilie
29 december, 17.10 uur op NPO 2
Tegen de magische achtergrond van het noordpoolgebied volgt de kijker de enerverende reis die twee jonge ijsbeerwelpen maken als ze voor de eerste keer uit hun hol kruipen.