Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Noord-Amerika

Geen enkel continent heeft zulke extreme weersomstandigheden en zulke grote verschillen tussen de seizoenen als Noord-Amerika. Dat is lastig voor de dieren die er leven, maar als ze avontuurlijk zijn ingesteld, kunnen ze er ook de vruchten van plukken. In Yukon, in Canada, kan de winter meedogenloos zijn. Er valt soms wel twee meter sneeuw per dag. Toch heeft de lynx, de enige katachtige die zo noordelijk leeft, een manier gevonden om hier te overleven. Als ze iets wil eten, moet ze de snellere en wendbaardere Amerikaanse haas te slim af zijn. Er loopt geen bergketen van oost naar west door Noord-Amerika. Dat betekent dat de poolwind niet wordt tegengehouden en ongestoord de moerassen in het zuiden kan bereiken. Alligators komen vast te zitten in het ijs en lamantijnen vluchten naar warmer water. Als de lente aanbreekt, veranderen de Rocky Mountains in een zee van wilde bloemen en worden bevroren beekjes kolkende rivieren. In Tennessee gaan voorns heel ver om een vrouwtje te verleiden. Ze verplaatsen duizenden stenen om piramides van meer dan een meter hoog te bouwen. Als de temperatuur precies goed is, komen de bossen van Mississippi tot leven en worden ze 's nachts verlicht door miljoenen vuurvliegjes. In de zomer kan het flink tekeergaan op de prairie. Warme lucht van boven de Golf van Mexico botst frontaal op de poollucht, met tornado's tot gevolg. Die razen met 500 kilometer per uur over de Great Plains en hebben de hoogste windsnelheid op aarde. Prairiehonden proberen te ontsnappen, en niet alleen aan de tornado's. Er sluipen zilverdassen door het hoge zomergras op jacht naar holenuilen en nietsvermoedende jonge prairiehonden.

Meer natuur met NPO Start Plus

Zelf bepalen wat je kijkt, wanneer en hoeveel afleveringen? Neem dan NPO Start Plus. Voor een klein bedrag per maand geniet je eindeloos van mooie series, films en documentaires.

Meer info en aanmelden >

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: