Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Europa

Europa, een dichtbevolkt continent dat door de mens ingrijpend is veranderd en waar bijzondere dieren op verrassende plekken leven. Hoog boven de stad Gibraltar leidt de berberaap, de enige primaat van Europa, een leven vol ontvoering en tragedie, terwijl 'grafrovende' Europese hamsters op de begraafplaatsen van Wenen met elkaar vechten om voedsel. Als de avond valt, vormen de bossen rondom eeuwenoude Italiaanse bergdorpen het jachtgebied van zelden waargenomen wolven. Diep onder de grond, in de pikdonkere grotten van Slovenië, houden 'babydraken' of olmen zich schuil. Ze kunnen wel honderd jaar oud worden. Toch is er in deze dichtbevolkte wereld nog wildernis te vinden. De uitgestrekte bossen van Finland in het uiterste oosten van het continent vormen de ideale omgeving voor een bruine beer om haar jongen groot te brengen. In het noorden, aan de rand van de poolcirkel, weergalmt op de open toendra het geluid van een titanenstrijd. Mannelijke muskusossen knallen met hun koppen tegen elkaar en alleen de winnaar van het gevecht mag paren. Het warme, stabiele klimaat en de lange, warme zomerdagen in Europa veroorzaken een spectaculair fenomeen. In Hongarije komen tijdens een paar dagen in juni miljoenen oeverazen tevoorschijn uit de rivier de Tisza. Ze gaan de strijd met elkaar aan omdat ze graag een partner willen vinden. Binnen een paar uur zijn ze allemaal dood en laat het spektakel weer een jaar op zich wachten. Op dit moment is slechts 4% van Europa beschermd natuurgebied. Veel dieren in Europa hebben al duizenden jaren last van de invloed van de mens. Toch zijn er een paar soorten die geluk hebben en dankzij initiatieven van natuurbeschermers kunnen overleven. De pardellynx was bijna uitgestorven, maar keert nu terug naar de Spaanse heuvels. Een paar decennia geleden waren er nog maar 100 pardellynxen over, maar de populatie is gegroeid en nu zijn er 700 exemplaren. Alleen door de natuur die nog over is te beschermen en door nieuwe natuurgebieden te creëren, is er een toekomst voor de wilde dieren van Europa.

Meer natuur met NPO Start Plus

Zelf bepalen wat je kijkt, wanneer en hoeveel afleveringen? Neem dan NPO Start Plus. Voor een klein bedrag per maand geniet je eindeloos van mooie series, films en documentaires.

Meer info en aanmelden >

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: