Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

De Nijl

De Nijl roept misschien beelden op van piramides en farao's, maar deze rivier heeft nog veel meer verrassingen in petto. Hoe verder hij naar het noorden kronkelt, hoe droger het gebied wordt waar hij doorheen stroomt en hoe meer mens en dier van de rivier afhankelijk zijn. Maar om ervan te profiteren moeten ze wel de obstakels overwinnen die deze voortdurend veranderende rivier opwerpt. Het verhaal van de Nijl begint in een spectaculaire tropische bergketen, het Rwenzori-gebergte. Het smeltwater van de besneeuwde bergtoppen zorgt ervoor dat de vlaktes in het dal drassig worden. Zo vormen ze een watertuin voor papyrusriet, waar een van de vreemdste vogels op aarde leeft: de schoenbekooievaar. Het ziet er prachtig uit, maar als het riet afbreekt en op het water gaat drijven, vormt dat een obstakel voor de vissers. Om voedsel te vinden is de ooievaar een bijzonder bondgenootschap aangegaan. Sluwe schoenbekooievaars volgen nijlpaarden die met hun grote lijf kanalen vrijmaken waarin ze kunnen vissen. De bovenloop van de Nijl vormt enorme meren in het tropische hart van Afrika. Alles is hier uitgestrekt, vooral het Victoriameer, dat even groot is als Ierland. Hier vliegen grote zwermen dansmuggen over het water, een bijzonder feestmaal voor lokale bewoners die de insecten vangen om 'vliegenburgers' van te maken.

Meer natuur met NPO Start Plus

Zelf bepalen wat je kijkt, wanneer en hoeveel afleveringen? Neem dan NPO Start Plus. Voor een klein bedrag per maand geniet je eindeloos van mooie series, films en documentaires.

Meer info en aanmelden >

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: