Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Azië

Azië is het grootste en extreemste continent op onze aarde. Het strekt zich uit van de poolcirkel in het noorden tot de tropische regenwouden op de evenaar. De dieren hier leven in de heetste woestijnen, in de grootste oerwouden en op de hoogste bergen op aarde. Op het bevroren schiereiland Kamtsjatka in Rusland wagen beren zich in de buurt van actieve vulkanen, ondanks de gevaren. In China lopen geheimzinnige apen met blauwe gezichten rechtop door bossen waar nog weinig over bekend is. In de verzengend hete woestijnen van Iran leeft 's werelds vreemdste slang. Op de dorre hoogvlaktes van India vechten felgekleurde hagedissen als kleine kungfumeesters om een partner te vinden voordat ze sterven. Het is een wereld van verschil met het zuiden van het continent. Toen India tegen Azië botste, ontstond de Himalaya. Deze bergen hielden de wolken tegen, met de moesson tot gevolg. Er viel veel regen in het zuiden en er ontstonden tropische regenwouden vol leven. Hier leren jonge orang-oetans om de hoogste bomen op aarde te beklimmen. Een vrouwelijke Sumatraanse neushoorn, een van de zeldzaamste inwoners van het regenwoud, zingt een somber en spookachtig lied. Wordt haar roep beantwoord? Deze bossen, waar duizenden bijzondere diersoorten leven, dreigen voorgoed te verdwijnen. Door ontbossing en bebouwing is er op het grootste continent op aarde steeds minder ruimte voor wilde dieren. Maar er is hoop in de tropische wateren van Azië, waar bedreigde walvishaaien bij elkaar komen om voedsel te zoeken. Ze krijgen hulp uit onverwachte hoek.

Meer natuur met NPO Start Plus

Zelf bepalen wat je kijkt, wanneer en hoeveel afleveringen? Neem dan NPO Start Plus. Voor een klein bedrag per maand geniet je eindeloos van mooie series, films en documentaires.

Meer info en aanmelden >

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: