Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Eén oceaan

In het tropische koraalrif, de meest gevarieerde oceaanhabitat, leert een babydolfijn welke geheimen het rif verbergt. Zijn familie schuurt langs een bepaald soort hoornkoraal dat een geneeskrachtige werking zou kunnen hebben. In een ander rif laat een lom zien hoe vindingrijk hij is door gereedschap te gebruiken. Hij gebruikt het koraal als aambeeld om schelpen op open te breken. Op de Seychellen nestelen een half miljoen sternen op een eiland. De jongen moeten uiteindelijk gaan vliegen, maar in de golven schuilt een groot gevaar. Enorme horsmakrelen van wel een meter lang springen omhoog uit het water en grijpen de vogels. De tropische oceanen bepalen het weer op onze planeet. De zon verwarmt de zee en dat veroorzaakt regen, wind en enorme stormen die naar het noorden optrekken. In tegenstelling tot in de tropen verandert de zee hier met de seizoenen mee. In de lente komen duizenden mobularoggen bij elkaar in de Golf van Californië bij Mexico. 's Nachts lichten microscopisch kleine organismen op, omdat ze in beweging gebracht worden door de slagen van de roggen. Het gevolg is een betoverende lichtshow. Fytoplankton produceert evenveel zuurstof als alle planten aan land en vormt de basis van voedselketens in zeeën over de hele wereld. Waar veel plankton is, gaat het goed met de vissen. Oceaanreizigers leggen duizenden kilometers af om zoveel mogelijk uit de productieve zee te halen.

Meer natuur met NPO Start Plus

Zelf bepalen wat je kijkt, wanneer en hoeveel afleveringen? Neem dan NPO Start Plus. Voor een klein bedrag per maand geniet je eindeloos van mooie series, films en documentaires.

Meer info en aanmelden >

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: