Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Jungles (8/11)

Slechts drie procent van onze planeet is bedekt met jungles, maar toch komt daar de helft van alle diersoorten op aarde voor. Jungles vinden we vooral rond de evenaar, waar het zonnig en warm is en waar het altijd dag is. Daarom zijn het de vruchtbaarste gebieden op aarde. De omstandigheden zijn er ideaal voor het leven, maar toch is overleven in de jungle verre van gemakkelijk. Het is een probleem om aan eten te komen in een regenwoud, vooral voor grote zoogdieren. Olifanten weten te overleven omdat ze hun voeding kunnen aanvullen met mineralen uit ondergelopen kuilen op open plekken in het bos. Om de lekkerste stukjes te bemachtigen, moeten de olifanten met hun slurf een gat boren en de toplaag van slib wegblazen. In het Ngogo-woud in Oeganda heeft Planet Earth een primeur in de biologie als ze opnames weten te maken van de grootste groep chimpansees ter wereld. Met 150 apen sterk verdedigen ze hun territorium tegen naburige groepen chimpansees. Tijdens een verkenningstocht wordt een jong van een rivaliserende groep gedood en opgegeten. Maar de meest succesvolle strategie in de jungle is specialiseren. De rode krabspin bijvoorbeeld brengt zijn hele leven door op een kleine, met water gevulde bekerplant. Hij voedt zich hoofdzakelijk met muggenlarven die hij vangt door naar de bodem van de beker te duiken.

Meer natuur met NPO Start Plus

Zelf bepalen wat je kijkt, wanneer en hoeveel afleveringen? Neem dan NPO Start Plus. Voor een klein bedrag per maand geniet je eindeloos van mooie series, films en documentaires.

Meer info en aanmelden >

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: