Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Grote vlaktes (7/11)

De uitgestrekte, woeste vlaktes van onze planeet zijn de Afrikaanse savanne, de Aziatische steppe, de arctische toendra en de Noord-Amerikaanse prairie. Samen bedekken ze ruim een kwart van het land op aarde en hun hart wordt gevormd door één organisme: gras. Dit bescheiden plantje is een voedselbron voor grote groepen dieren op aarde. De roodbekwever is de meest voorkomende vogel op aarde. Hij trekt in zwermen over de Afrikaanse steppe en doet zich tegoed aan graszaden. Op de arctische toendra maken kariboes een trektocht van 3.000 kilometer om goede graslanden te vinden. Na drie jaar filmen kreeg Planet Earth eindelijk de meest mysterieuze kudde van allemaal in de kijker: die van de schuwe Mongoolse gazelle. Er zouden twee miljoen van deze dieren in deze uithoek van Azië leven, maar niemand weet het precies. En slechts een paar mensen zijn getuige geweest van hun jaarlijkse migratie. De zoogdieren die op de grootste hoogte leven komen voor op de Tibetaanse hoogvlakte, het hoogste grasland in de wereld op een hoogte van zesduizend meter. Hoewel de vlakte bevroren, dor en onherbergzaam is, leven er wilde yaks en ezels. De ongrijpbare en bizar uitziende Tibetaanse vos wordt voor het eerst op film vastgelegd terwijl hij op een pika jaagt. De tropische savannes van Afrika groeien, net als Indiase vlaktes, weelderig in het regenseizoen, maar veranderen in de droge tijd in een zandbak. In Botswana leggen enorme kuddes buffels en olifanten honderden kilometers af op zoek naar water en vers gras.

Meer natuur met NPO Start Plus

Zelf bepalen wat je kijkt, wanneer en hoeveel afleveringen? Neem dan NPO Start Plus. Voor een klein bedrag per maand geniet je eindeloos van mooie series, films en documentaires.

Meer info en aanmelden >

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: