Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

IJswerelden (6/11)

Aan het eind van de Antarctische zomer verlaat de zon de Zuidpool en trekt naar het noorden. De zee rondom het continent vriest dicht en er komt steeds meer ijs, waardoor Antarctica twee keer zo groot wordt. Terwijl alle andere levende wezens naar het noorden vluchten, komen de keizerpinguïns net aan. Ruim negen maanden lang volgt Planet Earth deze geharde vogels, die de ijsvlakte oversteken om te gaan broeden. Met geavanceerde time-lapse-camera's wordt gedrag gefilmd dat nieuw is voor de wetenschap, terwijl de kolonie in een dynamisch op zichzelf staand organisme verandert. Als de zon op de Noordpool aankomt, begint de door continenten omringde oceaan van ijs te veranderen. Een ijsbeermannetje heeft de winter op het ijs doorgebracht op jacht naar robben. Maar nu smelt zijn ijswereld letterlijk onder hem weg. De ijsbeer legt ruim 100 kilometer af op zoek naar ijs waar hij op robben kan jagen. Hij duikt twee minuten per keer, en laat daarmee zien dat hij net zo thuis is in het water als op het land. De honger dwingt hem uiteindelijk om een eiland op te zoeken waar een kolonie walrussen aan het broeden is. Wanhopig valt hij ze aan, maar na een waar gevecht tussen giganten trekt hij aan het kortste eind. En twee jaar na dato neemt Planet Earth een kijkje bij de twee ijsbeerjongen die aan het begin van de serie uit hun hol kwamen. Ze staan inmiddels op eigen benen en zullen het moeilijk krijgen als de klimaatverandering deze ijswerelden voorgoed verandert.

Meer natuur met NPO Start Plus

Zelf bepalen wat je kijkt, wanneer en hoeveel afleveringen? Neem dan NPO Start Plus. Voor een klein bedrag per maand geniet je eindeloos van mooie series, films en documentaires.

Meer info en aanmelden >

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: