Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Africa (4) - De Kaap

Zuidelijk Afrika is een en al leven en kleur. Maar zonder twee grote oceaanstromingen die rond haar Zuidkaap stromen en die gevormd hebben, zou dit gebied een woestijn zijn. Deze aflevering laat het vernieuwende vermogen van de oceaan in al zijn glorie zien. De oostelijke Agulhasstroming loopt naar het zuiden en genereert wolken die landinwaarts drijven en zo het vochtigste gebied in zuidelijk Afrika doen ontstaan. Dit gebied, waar we getuige zijn van een sprookjesachtig vlinderballet, wordt het Google-regenwoud genoemd, omdat het pas in 2005 via satellietopnamen is ontdekt. In de oceaan zelf biedt de warme oceaanstroming leven aan scholen van de Reuzenhorsmakreel en creëert ze een van de mooiste zeelandschappen ooit door mensenogen aanschouwd: de Bazaruto-archipel. Aan de westkant van de Kaap stroomt de koude Benguelastroming. Hier leven meer witte haaien dan waar ook ter wereld. Deze stroming brengt zelf weinig regen, maar boven haar wateren ontstaan vochtrijke mistbanken die landinwaarts drijven. Zo is hier een schitterende woestijntuin ontstaan, waar bladsprietkevers in een bedje van bloemblaadjes slapen. Maar het meest indrukwekkende schouwspel is misschien wel de plek waar die twee stromingen elkaar ontmoeten. In die botsing van warm en koud water ontstaat een natuurspektakel van formaat: de Zuid-Afrikaanse sardinetrek, de grootste samenstroming van zeeroofdieren op onze planeet, waaronder de grootste Afrikaanse soort, de Bryde-walvis.

Meer natuur met NPO Start Plus

Zelf bepalen wat je kijkt, wanneer en hoeveel afleveringen? Neem dan NPO Start Plus. Voor een klein bedrag per maand geniet je eindeloos van mooie series, films en documentaires.

Meer info en aanmelden >

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: