Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Planet Earth - Bijzondere bossen

In deze aflevering nemen we een kijkje in de grootste bosgebieden op aarde, van de groenblijvende bossen in het ijzige noorden tot en met de bladverliezende wouden rond de evenaar. Aan de rand van de zuidpool vinden we de taiga's, stille vlaktes met dwergconiferen die gehuld zijn in sneeuw en ijs. Het mogen dan kleine bomen zijn, maar vanuit helikopters en satellieten is hun ware omvang te zien. Ze vormen een gordel rondom de aarde, die alleen door oceanen wordt doorbroken, en waar zich een derde van alle bomen ter wereld bevindt. In de korte zomer produceert de taiga zoveel zuurstof dat de dampkring erdoor verandert. Ook al zijn het enorme wouden, toch komen er maar weinig dieren voor. We vinden er eenzame zwervers zoals de lynx en de veelvraat. In de breedbladige bossen van Noord-Amerika en Europa wemelt het van de dieren. Het meest opzienbarende voorbeeld van hun vruchtbaarheid is maar één keer in de 17 jaar te zien, als de nymfen van de cicade als volwassen dieren uit de grond schieten. In de bossen van oost-Rusland probeert de amoerluipaard in de bittere vrieskou te overleven. Er komen nog minder dan 40 van deze luipaarden in het wild voor. De unieke en intieme beelden tonen de moederluipaard die moeite heeft om haar jong te voeden. De baobab-bomen op Madagascar zijn de merkwaardigste bomen die we kennen. Deze bizarre ondersteboven-bomen slaan water op in hun opgezwollen stammen en bieden onderdak aan al even merkwaardige dieren, zoals de piepkleine muismaki.

Meer natuur met NPO Start Plus

Zelf bepalen wat je kijkt, wanneer en hoeveel afleveringen? Neem dan NPO Start Plus. Voor een klein bedrag per maand geniet je eindeloos van mooie series, films en documentaires.

Meer info en aanmelden >

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: