Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Kinderrechten en het verdrag

Het Kinderrechtenverdrag is voor veel kinderen en volwassenen een abstract begrip. Uit onderzoek blijkt dat onder alle leeftijdsgroepen de kennis over kinderrechten gering is. Kinderrechten gaan over alledaagse dingen; een veilig thuis, een dak boven je hoofd, goede medische zorg, onderwijs, respect, liefde, jezelf mogen zijn.

Het verdrag is een verzamelnaam voor al het onrecht dat kinderen over de hele wereld op hun pad kunnen vinden. Maar hoe voelt het als je niet naar school kan, als je ouders niet voor je kunnen zorgen, als je een handicap hebt waar je niet aan geholpen kan worden omdat je arm bent, als je gepest wordt omdat je anders bent?

Gezicht voor kinderrechten

Mensjesrechten geeft kinderrechten een gezicht. Iedere documentaire van Mensjesrechten is een illustratie bij een kinderrecht. Zo geeft de serie kijkers een handvat om verder te denken en praten over kinderrechten. Dichtbij huis of ver weg, in een land aan de andere kant van de wereld.

Mensjesrechten wordt gemaakt om de kennis over kinderrechten vergroten. De documentaires geven kinderrechten een gezicht. Niet alleen voor kinderen en tieners, maar ook voor volwassenen.

Alle kinderrechten staan in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties, het VN-Kinderrechtenverdrag dat op 20 november 1989 in New York is aangenomen. Daarom wordt op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind gevierd. Er zijn 193 landen lid van het Kinderrechtenverdrag. 

Meer weten over kinderrechten of het Kinderrechtenvedrag? Klik hier