Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Opnamelocatie Mannen in het Wild: Valsesia vallei

Mannen in het wild deelnemers op een brug vogelperspectief

De Valsesia vallei vormt het spectaculaire decor van het EO-programma 'Mannen in het wild'. De Alpe Selvaccia is een prachtige berg gelegen in de Noord-Italiaanse Alpen, aan de voet van het imposante Monte Rosa massief. Een plek waar de tijd heeft stil gestaan. Ver van luxe en de bewoonde wereld. Ongeveer twee uur rijden ten noord-westen van Milaan in de provincie Vercelli, Piemonte. Ver weg van alle drukte en alledaagse hectiek.

De fikse wandeling naar 'Alpe Selvaccia' begint in Rassa. Rassa is een uniek karakteristiek klein dorpje met mooie bruggetjes, verrassende doorkijkjes en gezellige restaurantjes (zoals te zien in de eerste uitzending). Naar zo'n restaurant gaan is een echte aanrader, want naast outdoor activiteiten staat de Valsesia ook bekend om de culinaire hoogstandjes en typische lokale bergkeukens.

Twee routes
Om op Selvaccia te komen, zijn er twee mogelijke routes: de korte maar stijlere route van ongeveer anderhalf uur en de lange route van ongeveer vier uur via Alpe Sorbello en Alpe Scandarlorso. Een prachtige route langs watervallen, kapelletjes, verlaten dorpjes, weides met wilde paarden, door bossen en over bruggetjes.

Wandelen en klimmen
Naast de expedities en de culinaire hoogstandjes is Valsesia ook de plek bij uitstek voor mensen die de wereld van de buitensport willen verkennen. Valsesia heeft veel te bieden. Naast de vele wandelroutes voor beginnende wandelaars zijn er ook uitdagende tochten te ondernemen en is het beklimmen van de Monte Rosa tevens een van de mogelijkheden. Monte Rosa is na de Mont Blanc de hoogste berg in Europa. Deze beklimming is uiteraard alleen met gecertificeerde UIAGM berggidsen te ondernemen.

Watersport
Daarnaast kun je op de Sesia, de rivier die ontspringt op de gletsjer van de 4636 meter hoge Monte Rosa en uitmondt in de Po, uitstekend kajakken en raften. Valsesia staat wereldwijd bekend om zijn woeste rivier. Voor iedereen die niet meteen zijn of haar bergschoenen aan wil trekken om de bergen te verkennen is dat een geweldige manier om kennis te maken met het prachtige landschap vanaf het water. Langs deze 138 km lange rivier vind je verscheidene kajak-, en raftscholen die zeer goed uitgerust zijn qua materiaal en beschikken over professionele gidsen. Tip: ga naar het dorpje Campertogno waar tevens een hele mooie camping is.

Mountainbiken
Ook kun je in de buurt prachtig rotsklimmen, abseilen, paardrijden en is de hele regio een fantastische plek om te gaan mountainbiken. Er zijn vele MTB routes en plekken om mountainbikes te huren. Dus voor diegene die niet bang zijn voor wat hoogtemeters en zich liever niet op wild water begeven, is Valsesia bij uitstek ook het startpunt voor vele waanzinnige mountainbike parcours. Hoewel je uithoudingsvermogen door het vele klimmen en dalen flink op de proef zal worden gesteld, brengen de parcours je naar enkele fotowaardige hoogteplekken toe. En vlak boven Alpe Selvaccia loopt een prachtig mountainbike parcours dat Rassa verbindt met Alpe Mera waar je in de winter ook kunt skiën.

Cultuur
Bovendien heeft, naast de outdoor activiteiten, Valsesia ook bijzondere culturele trekpleisters. Sacro Monte in Varallo is een regelrechte aanrader. Op deze berg staat een uniek klooster en bijzonder kapellen. En daarnaast is de historie van de Walser cultuur heel interessant en zijn er in Valsesia vele plekken te bezoeken waar de Walser cultuur nog sterk leeft. Voor wie nieuwsgierig is naar het verhaal achter de houten huizen en het leven van de locals, kan terecht in het Walser Museum in Alagna. Deze perfect bewaarde berghut uit de 16de eeuw, vertelt het verhaal over hoe de boeren in harmonie met de omgeving samenleefden. Het musea, waar geschiedenis en cultuur tot leven worden gebracht, laat je het rijke verhaal van de inwoners ontdekken.

'Op slag verliefd'
Dit is de omgeving waar huisarts Raymond Landgraaf, expeditieleider van Mannen in het Wild, zeven jaar geleden met zijn gezin op vakantie ging. Ze werden op slag verliefd op deze wilde Valsesia vallei. De woeste natuur, de hoge bergen, de rijke bergcultuur, de lieflijke dorpjes, de prachtige rivieren, de groene weides en uitgestrekte bossen. Hij besloot spontaan met vrouwlief en kinderen het roer om te gooien en daar - in la bella Italia - te gaan wonen. Sindsdien organiseert hij op Alpe Selvaccia back-to-basic expedities en werkt hij vrijwillig als arts in het bergreddingsteam.

Impressie

Mensen en een hond op een berg Dak van berghut met uitzicht bergen Uitzicht in de bergen Uitzicht in de bergen met bomen Vergezicht bergen met in de verte top met daarop gebouw Uitzicht in de bergen Bijzondere verticale rots in de bergen Vrouw zit voor uitzicht bergen Groep wandelt in de bergen