Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Hoe Reinder in een wijdingsritueel van vijf dagen ontdekte wat zijn plek is in deze wereld

handen met rode kleurstof

Reinder raakt geïnspireerd door het gedachtegoed van franciscaner monnik Richard Rohr. Volgens Rohr is een initiatie, een wijdingsritueel, voor mannen noodzakelijk om je plek in deze wereld te ontdekken...

Reinder reist af naar Duitsland om een vijfdaagse initiatie te ondergaan, een wijdingritueel ontwikkeld door Richard Rohr, schrijver en franciscaner monnik. Op die manier wil Reinder ontdekken wat hij kan betekenen voor mensen om hem heen en voor het grote geheel; wat zijn gift is. 

In een glooiend Duitse landschap met afwisselend weiland, akkers en bossen ligt – in de buurt van het dorp Weibern (what’s in a name) – de boerderij in carré-vorm die de komende dagen het domein is voor de meer dan 50 mannen die hier voor hun initiatie komen. De tien begeleiders, die door Richard Rohr zijn toegerust, verwelkomen ons. Gevraagd wordt om niet als toeschouwer, maar als deelnemer aanwezig te zijn en de rituelen te ondergaan met de mentaliteit van een novice.

Als eerste worden alle smartphones ingeleverd. Er worden deze dagen ook geen alcoholische dranken genuttigd. De voorzieningen zijn als in een jeugdherberg van 30 jaar geleden, maar daar hoor je niemand over: luxe zou in deze setting eerder een obstakel zijn.

Na het avondeten is de eerste gemeenschappelijke sessie in de grote schuur. Vanaf dat moment wordt het een ‘heilige’ ruimte waar de meeste rituelen zullen plaatsvinden. Na een slagwerksessie (iedereen heeft een slaginstrument meegenomen) volgt de introductie en wordt de indeling in kleine groepen (6 à 7 man) bekendgemaakt. In deze groep vertellen wij elkaar onze beweegredenen om de initiatie te ondergaan, waarna op de binnenplaats het kampvuur wordt aangestoken. Ik vertel dat ik zo graag wil ontdekken wat ik als man kan betekenen voor anderen en het grote geheel. Anderen doen bijvoorbeeld mee omdat ze vooral zijn opgegroeid in een vrouwenomgeving, doordat de vader (emotioneel) afwezig was en erachter willen komen wat dat met hen heeft gedaan.

Van het hoofd naar het lijf

De volgende ochtend begint het programma om 7 uur. Elke dag is het eerste programmaonderdeel een stiltemeditatie van een half uur: allemaal in een grote kring op een stoel zitten, letten op de adem en gedachten die opkomen laten gaan. Het is een oefening in non-duaal bewustzijn door de aandacht van het hoofd (het denken) te verschuiven naar het lijf.
Na het ontbijt is er ook dagelijks een slagwerksessie: iedereen heeft een trommel of ander slagwerk meegenomen. Het ritme dat steeds herhaald wordt – en op een gegeven moment ook versnelt – werkt aanstekelijk en versterkt het gevoel deel van het geheel te zijn. In zekere zin is het ook een ontlading van energie. Vervolgens wordt het thema van de dag in lichaamstaal geïntroduceerd en later met woorden toegelicht.

Lees het volledige verslag van Reinder >