Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Alles over testosteron

Ongeveer tien procent van mannen boven de 50 heeft klachten die komen door een te laag testosterongehalte. Vanaf je 25e begint de daling van testosteron. Mannen van 75 hebben gemiddeld nog 65 procent van de hoeveelheid testosteron die ze eerst hadden. Bij ongeveer tien procent van de mannen verloopt de daling te sterk waardoor ze uiteindelijk klachten krijgen.

Symptomen testosterontekort:

  • Je moe en energieloos voelen
  • Minder zin in seks
  • Minder goede erecties
  • Minder spierkracht
  • Meer buikvet
  • Botontkalking (lage botdichtheid)
  • Vermindering van de lichaamsbeharing (zoals minder baardgroei)
  • Depressiviteit

De functie van testosteron
Zonder testosteron heb je geen zin in seks. Daarnaast heeft testosteron invloed op de kwaliteit van de erectie, de werking van de prostaat en de aanmaak van sperma. Maar te weinig testosteron heeft niet alleen invloed op je seksleven. Het speelt ook een rol in het vatbaar zijn voor depressies en in de regulatie van vetopslag, bloeddruk en bloedsuikergehalte. Het is voor je algehele gezondheid belangrijk om voldoende testosteron te hebben. Mocht je hieraan twijfelen, ga dan naar je huisarts.

Huisarts
Je huisarts kan je testosterongehalte bepalen. Als dit te laag is (onder 12 nmol/l) verwijst je huisarts je door naar een uroloog.

Behandeling van testosterontekort
Gelukkig kan testosterontekort eenvoudig worden behandeld door het innemen van testosteron. Je kunt testosteron online bestellen, maar dit is absoluut niet aan te raden. De kwaliteit valt niet te garanderen en het is van groot belang dat je precies de juiste hoeveelheid gebruikt. Anders kan de behandeling nadelige effecten hebben. Ga dus altijd eerst naar je huisarts en vervolgens naar een uroloog.

Wat kun je zelf doen
Een gezonde levensstijl heeft grote invloed op de aanmaak van voldoende testosteron. Zorg voor voldoende beweging, eet gezond en vermijd stress. Mocht je te veel buikvet hebben, is het belangrijk dat je gaat afvallen. Buikvet vermindert namelijk de hoeveelheid testosteron.

Heb ik te veel buikvet?
Je buikomtrek meet je tussen je onderste rib en je heupbeen. Trek het meetlint niet te strak aan. Als man is een buikomtrek tot 94 centimeter gezond. Vanaf 102 centimeter is het risico ernstig verhoogd. Dit heeft nadelige gevolgen voor je hoeveelheid testosteron.