Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

‘Ik was mezelf volledig kwijt’

Jan Wolsheimer

Ineens besefte Jan Wolsheimer (49) dat zijn rol als vader voorgoed veranderd was. Het veroorzaakte een midlifecrisis. Hij vertelde zijn verhaal aan onze collega’s van EO Visie.

Kun je een startpunt van jouw midlifecrisis aanwijzen?
“In de zomer van 2017 merkte ik dat ik niet langer lekker in m’n vel zat. Een gevoel van instabiliteit. Weemoed over wat voorbij is. Verlies. Leegte. Het sterke besef dat ik vast kwam te zitten, over moest naar een nieuwe levensfase, waar ik nog helemaal niet klaar voor was. Ik merkte dat ik als het ware gedwongen werd naar de tweede helft van mijn leven te gaan.”

Was er een specifieke aanleiding?
“Verschillende dingen speelden mee. Tijdens een informeel gesprek over mijn toekomst, zei iemand tegen me: ‘Je bent trouwens al oud.’ Die terloopse woorden sloegen als hagelstenen op mij neer en lieten me niet los. Wat later ging onze oudste dochter het huis uit. Ze werd 18, en had er heel veel zin in. Ik hielp haar verhuizen en toen we na afloop afscheid namen, zei ik tegen haar: ‘Nou, dat waren achttien heerlijke jaren...’ Ik kuste haar, terwijl ik op dat moment eigenlijk wel kon janken. Mijn opmerking was grappig bedoeld, maar er zat enorm veel diepte achter. Het was voor mijn gevoel allemaal zo ongelofelijk snel voorbijgegaan. Opeens sluit je iets af, terwijl je daar zelf nog niet klaar voor bent. Dat maakt ook dat je over heel veel dingen gaat nadenken.”

Aan je top
“Wat niet meehielp, was dat in diezelfde periode iemand tegen me zei: ‘Op jouw leeftijd ben je toch ook al een beetje aan je top gekomen; daarna gaat het alleen maar bergafwaarts.’ Die opmerking haakte – op een pijnlijke manier – aan bij wat ik zelf al aan den lijve had ondervonden. Potje voetballen op vrijdagavond? Blijft leuk, maar ik moet tegenwoordig wel op zaterdagochtend uitslapen om bij te komen. Bovendien was 2017 ook het jaar waarin ik aan het graf stond van mijn moeder. Mijn vader was al – heel plotseling – overleden toen ik 27 was. En toen mijn moeder overleed, was ik me er scherp van bewust dat ik voortaan wees ben.”

Nieuw land
Deze heftige ervaringen stopte Jan ‘in een koekblik”. Toen hij dat opende, bleek het een doos van Pandora te zijn: “Ik had mijn gevoelens niet meer onder controle en was mezelf volledig kwijt. Heel gek, alsof je alle grip verliest. Opeens stond ik in een compleet nieuw land. Zonder kaart, zonder voorbereiding, zonder dat ik de taal kende – laat staan de weg. Normaliter leef ik op van nieuwe dingen, van pionieren. Maar nu merkte ik dat ik onwillekeurig terugdeinsde. Opeens besprong die vraag me: dúrf ik dit? Dúrf ik deze weg wel te gaan, dwars door dit onbekende, donkere niemandsland? En: durf ik te accepteren dat ik inderdaad bij de ouderen ben gaan horen?”

Lees verder over de worsteling van Jan en zijn relatie met God.

Jan Wolsheimer is sinds december 2018 directeur van MissieNederland. Jan is getrouwd met Lilian en vader van Martijn, Hannah en Yaël.

Tekst: Gert-Jan Schaap
Dit artikel is afkomstig uit EO Visie. Lees het volledige interview.