Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

‘Help, mijn man is veranderd!’

man met baard denkt na

Mannen en hun midlifecrisis. Toen ik hier met een paar ‘ervaringsdeskundige’ vrouwen over sprak, keek de een mij wat meewariger aan dan de ander.
‘Die van mij zit sinds ons huwelijk al in een crisis,’ grapte een vriendin.
‘Het is een selffulfilling prophecy die mannen hebben bedacht, als excuus om zich te mogen misdragen,’ zei een ander.
‘Misschien is mijn man niet mannelijk genoeg, want ik heb er nog niets van gemerkt,’ werd ook gezegd.
Andere vrouwen waren vooral blij dat ik er eindelijk eens iets over schreef.

De mannelijke midlifecrisis lijkt niet iets waarvan je precies weet hoe het eruit ziet of wanneer het begint. Het is eigenlijk een term die woorden lijkt te geven aan het gedrag van een man, wanneer hij begint aan de tweede helft van zijn leven en ineens verandert. Hij wil zijn jongensdroom plots najagen. Of hij mijmert over zijn verleden, over wie hij was en nu had kunnen zijn. Vaak gaat dit alles nog eens gepaard met – ik noem maar wat – leren jack, nieuw kapsel en een motor. En in ernstige gevallen zelfs met een nieuwe, vaak jongere, vriendin.

Tenminste: dit is het beeld dat ik voornamelijk heb gekregen door films en series die erg goed zijn in het neerzetten van stereotypes. In mijn relatie heb ik het nog niet ervaren, maar ik vermoed dat de realiteit iets genuanceerder ligt.
Het is heel normaal dat een mens op een gegeven moment in zijn leven tot bezinning komt en zich afvraagt wat de reden van zijn leven eigenlijk is. Dat is een hele existentiële en wezenlijke vraag. Maar ‘why on earth’ dan toch al die perikelen van leren jasjes en nieuwe hobby’s? Mijmeren over je bestaan hoeft toch niet per se zo groots en meeslepend?

Ik denk dat het ermee te maken heeft dat mannen over het algemeen wat minder dicht bij hun emoties staan dan vrouwen. Let wel: hiermee zeg ik niet dat mannen geen emotionele wezens zijn. Ook mannen hebben emoties, alleen ervaren ze deze vaak wat minder snel dan vrouwen.
Voor vrouwen zijn emoties een vanzelfsprekendheid. Mijmeren over het leven? Dat doe je toch elke dag?
Stel je voor dat je, als niet regelmatige mijmeraar, op een punt in je leven komt dat je denkt: “Wat heb ik eigenlijk van mijn leven gemaakt? En wat is de reden van mijn bestaan?” Deze vragen kunnen je dan aanvliegen – en dan is het vaak eenvoudiger om te vluchten in dingen die je kortstondig gelukkig maken (lees: kopen van een motor, nieuwe hobby, rigoureuze ommezwaai van alles wat gewoon was), dan om deze vragen echt te beantwoorden.
Je kan dus zeggen dat het veranderende gedrag van een man in midlifecrisis slechts symptomen zijn van dieperliggende, existentiële levensvragen waar hij liever niet mee geconfronteerd wilt worden.

Nu kun je, als partner, gemakkelijk denken dat manlief dan maar een weekendje op de hei moet gaan toeven om zich even lekker te bezinnen, maar dan maak je de fout dat je: A) geen ruimte geeft aan zijn emoties en B) denkt dat hij net zo in elkaar zit als jij. Het is zijn proces. Hij moet er zelf doorheen.
En hij komt er ook heus wel doorheen, hij heeft gewoon even de tijd nodig om vrede te vinden met zichzelf en om dingen op een rijtje te zetten. En alles wat jij moet doen is er gewoonweg voor hem zijn en hem de ruimte geven.
En vooruit, heel soms even op de rem trappen. Heel soms.

Tips:

  • Maak je partner nooit belachelijk, ook niet in zijn gedrag of de vragen die hij heeft. Door hem serieus te nemen en met hem te praten voelt hij zich veilig en weet hij dat je er voor hem bent.
  • Ga er in geen geval tegenin. Hij moet hier zelf doorheen, niets werkt zo averechts als gecorrigeerd worden door je vrouw.
  • Het is een fase. Het is een fase. Haal even diep adem. Het is een fase.
  • Laat je zo nu en dan verleiden en doe gewoon eens mee met die jeugdige gekkigheid.
  • Wees liever zijn minnares dan zijn moeder. Bedenk wel: juist tegen die laatste is hij zich nu misschien wel aan het afzetten! ;)

Cocky Drost (1981) studeerde Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Utrecht en is sinds 2011 werkzaam als relatiecoach. Cocky is christen en kerkelijk verbonden aan de PKN.