Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

De midlifecrisis: alle feiten en weetjes op een rij

Vrouw springt over kloof

De midlifecrisis komt voor bij twintig procent van de mannen en vrouwen tussen de 35 en 60 jaar. Zowel mannen als vrouwen ervaren in deze periode vaak dat er een kloof is tussen wie ze zijn en wat ze doen en wat ze écht zouden willen.

Ontstaan
De midlifecrisis is voor het eerst geanalyseerd door psycholoog Carl Jung. Volgens hem is deze crisis een natuurlijk proces en is het iets normaals wat hoort bij ‘volwassen’ worden. Het begint vaak als mensen zich realiseren dat ze ouder worden en dat het leven een keer stopt: ze verlangen terug naar hun jeugd.

De Duitse econoom Hannes Schwandt volgde dertien jaar lang 23.000 mensen tussen de 17 en 85 jaar. Hij concludeerde dat jonge mensen positieve verwachtingen hebben, en dat niet gehaalde doelen of mislukkingen juist bij mensen die tussen de dertig en zestig jaar zijn aan het licht komen. Mensen ervaren deze periode als pijnlijk. Oudere mensen (65+) hebben hier een stuk minder last omdat zij zich hebben berust en vaak ook dankbaar terugkijken op het leven wat zij hebben gehad.

Verschil man en vrouw
Er is een groot verschil tussen mannen en vrouwen in de midlifecrisis. Waar mannen het roer vaak drastisch omgooien, kiezen vrouwen voor verdieping. Mannen kunnen bijvoorbeeld ineens een dure auto kopen of plotseling hun baan opzeggen. Vrouwen pakken het vaak minder drastisch aan en dat komt door hun verantwoordelijkheidsgevoel. De meeste vrouwen in hun midlife gaan bv. een cursus volgen of verdiepen zich in spiritualiteit.

Wat vrouwen en mannen bindt in de midlifecrisis is het gevoel: nú of nóóit! Er is een enorme drang om van het leven te gaan genieten omdat mensen ervaren dat ze ouder worden en ze zich realiseren dat het leven een keer stopt.

Crisis
De midlifecrisis kan wel zo’n 3 tot 5 jaar duren. Een derde van deze groep mensen zijn, zonder hulp, na deze jaren nog steeds niet op de plek waar ze graag zouden willen zijn. En maar liefst 25% van deze mensen komt zeven jaar later opnieuw in een midlifecrisis terecht als ze niets met hun gevoelens hebben gedaan.

Een midlifecrisis kan heel mild zijn; sommige mensen hebben het niet eens door dat ze erin zitten, maar er zijn ook heftige varianten. Bij het laatste is het verstandig om hulp te zoeken zodat je geen keuzes maakt die schade kunnen aanrichten. Je kan anoniem contact opnemen (via chat/whatsapp/telefoon) met een psycholoog of maatschappelijk werker van MIND Korrelatie voor gratis hulp en advies.

Lees de zeven kenmerken van de midlifecrisis of doe de test en ontdek of jij hier mee te maken hebt.