Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Heeft Bert van Leeuwen zelf last van een midlifecrisis?

Bert van Leeuwen met zaag voor een stapel boomstammen Beeld: Jacqueline de Haas

In het nieuwe EO-programma Mannen in het wild trekt presentator Bert van Leeuwen tien dagen met zes mannen de bergen van Italië in. De mannen lijken in een midlifecrisis te zitten en willen dat er iets gaat veranderen. In het programma gaan ze de confrontatie aan met zichzelf en hun omgeving.

Van een midlifecrisis heeft Bert van Leeuwen (59) geen last gehad, vertelt hij op een zonnig terras in zijn woonplaats Zoetermeer. Als deelnemer zou hij dus niet meegedaan hebben aan Mannen in het wild. Maar als presentator wilde hij ook weer niet helemaal buiten schot blijven. “Ik heb onderweg gezeuld met bedjes en tentjes.”

Je nam begin vorig jaar deel aan de zangshow ‘It takes 2’ op RTL 4. Daar zit toch wel een beetje midlifegedoe in?
“Haha, denk je? Ze hebben het dan over afbreukrisico en zo. Raar woord vind ik dat trouwens. Nee hoor, niks midlife: mijn dochter werkt bij Talpa en had daar weleens verteld dat ik thuis altijd loop te zingen. Ik werd gevraagd een keer te komen zingen in de studio. Op basis daarvan durfden ze het aan met mij. Tja, toen kon ik er niet meer onderuit. Ik zeg sowieso nooit direct ‘nee’ tegen zulke verzoekjes, al zat dit wel in het uiterste van mijn comfortzone. Uiteindelijk heb ik er veel lol aan beleefd en de jury vond het lief. Prima toch?”

Zoektocht

“Het is belangrijk dat je goede keuzes maakt,” vervolgt Bert. “Balans is daarom een van de kernwoorden in mijn leven. Dat blijft een zoektocht tot mijn dood. Ik praat daar met mijn kinderen ook vaak over. Je moet altijd zoeken naar de balans tussen enthousiast zijn over iets, ervoor gaan, en de ontspanning vinden die je nodig hebt. Mijn werk is leuk, maar wel ‘leuk’ met kleine letters. Soms moet je iets proberen te bekijken alsof het een gebeurtenis van vijf jaar geleden is. Dat relativeert de boel enorm. Het gaat allemaal voorbij.”

Wat vind je moeilijk aan je werk?
“Ik sta nu niet voor lastige keuzes, en stress heb ik doorgaans ook niet. Ik ben van de planning en de goede voorbereiding. Dat alleen al bespaart je een hoop stress.”

Je noemde net al een paar van je programma’s en we hebben ook nog ‘Het Familiediner’. In al die producties kom je op voor mensen in de problemen. Waarom is dat de rode draad?
“Ik zie inderdaad overlap: conflicten, kwetsbaarheid… Wat ik daar mooi aan vind, is dat je veel meer maakt dan alleen een programma. Ik houd niet zo van de term ‘hulp-tv’, maar in de praktijk is het zo dat we met een programma als Het Familiediner door de jaren heen heel wat mensen op de goede weg hebben geholpen. Daarnaast vind ik het altijd boeiend om met mensen te praten. Ik stel mijn vragen vanuit oprechte nieuwsgierigheid.”

'Mannen in het wild'

Wat heb je geleerd van ‘Mannen in het wild’?
“Voor ons vertrek vroeg ik me af of tien dagen genoeg zou zijn om een verandering teweeg te brengen. Ik snap nu dat zo’n reis nut heeft. Je bent helemaal uit je sleur, je stelt jezelf vragen die je allang had weggestopt, kortom: je komt anders terug.”

Je houdt regelmatig contact met mensen uit je programma’s. Wordt het nooit vervelend?
“Gisteren nog kreeg ik een appje van iemand die vier jaar geleden meedeed aan Rennen voor twee. Ze was met haar dochtertje in Zoetermeer bij de orthodontist en appte: ‘We zijn in je stad!’ Superleuk toch?
Er zijn natuurlijk ook mensen die denken dat je op hun huwelijksjubileum komt. Aan hen leg ik uit dat dat niet gaat. Maar ik vind het leuk om contact te hebben. Voor Het Familiediner val ik mensen onverwachts lastig, dus ik vind dat ze mij ook mogen lastigvallen.” Bert schiet in de lach: “Volgens mij heeft half Nederland mijn mobiele nummer.”

Lees het volledige interview >