Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

De zes deelnemers

Ferdinand (47)

Ferdinand uit Dronten

Ferdinand is een CDA’er met een hart voor de samenleving. Zijn hart voor zijn gezin is er ook zeker, maar hoe uit je dat goed? De relatie met zijn dochter van achttien en met zijn vrouw Jannet wil hij verbeteren. Maar dat is lastig als je weinig emoties kan of durft te tonen. Hoe komt dat? En kan het anders? Tijdens de reis leert Ferdinand waarom zijn relaties nu zo zijn en hoe het anders kan. Ferdinand: “Mensen zeggen: Je bent wel veranderd. Dat werd tijdens de reis ook al tegen mij gezegd. Ik kom nu anders binnen.”

Gertjan (47)

Gertjan (47 jaar) uit Emst

Gertjan heeft net zijn zelfgebouwde huis verkocht, zijn baan opgezegd en intrek genomen op het erf van zijn zus. Een paar jaar geleden deed hij stof opwaaien in het ouderlijk gezin door daar te vertellen dat hij op mannen valt. Op reis probeert hij te ontdekken hoe de toekomst er voor hem uit kan zien, en dat lijkt voor Gertjan best anders te zijn dan in de juridische hoek, waar hij nu telkens heeft gezeten: “In Italië heb ik besloten: ik wil iets in het buitenland doen. Ik heb een huisje aan de zuidkant van de Auvergne, daar wil ik nu meer mee doen.” Op basis van de paklijst had Gertjan wel een aardig beeld van wat hij kon verwachten. Toch was de reis anders dan dat hij zich had voorgesteld: “Ik had niet verwacht dat er zoveel emotionele momenten in zouden zitten en ook zo snel al. We moesten een brief schrijven in het klooster en daar werd ik al meteen emotioneel. Het helpt dat je al snel vergeet dat de camera’s erbij zijn.”

Jacob (53)

Jacob (53 jaar) uit Zeewolde

Jacob is docent basisonderwijs. Maar wat wil hij precies gaan doen voor de rest van zijn leven? Thuis kreeg hij nooit mee dat hij zijn hart mocht volgen. En dat terwijl Jacob twee dingen heel graag wilt: striptekenaar of edelsmid worden. De reis heeft voor Jacob een heel praktisch vervolg gekregen: hij zit bij een loopbaancoach die hem verder gaat helpen. Tijdens deze reis wilde hij vooral helder krijgen wat hij wilde: “Ik heb alles, gezin, baan, huis, auto, maar ik ben soms toch ongelukkig. Vraag mij ook regelmatig af wat de zin van het leven is. Voor mij waren ‘angst’ en ‘vaders’ de twee grote thema’s tijdens deze reis.” Ook de relaties binnen de groep vond Jacob waardevol: “We hebben onderling als mannen ook waardevolle gesprekken gehad. En nu ook nog steeds veel appcontact. Er is een vriendschapsband ontstaan.”

Jan Arie (50)

Jan-Arie (50 jaar) uit Den Helder

Jan Arie is laatste jaren echt een thrillseeker: “Op mijn vijftigste wilde ik opeens uit een vliegtuig springen.” Toch heeft hij het idee dat dit niet alles is: “Ik heb afstand nodig om na te denken wat ik echt wil met het leven.” Bijvoorbeeld op werk waar hij nu manager is. Die spanning ervaart Jan Arie zeker op het avontuur, en niet alleen hoe hij dat dacht te ervaren: “Terugkijkend heb ik er ontzettend van genoten, ik ben dan wel van paard gevallen, ribben gekneusd, maar het was echt levensveranderend. Heb er rust en bezinning door gekregen.” Rust ervaart Jan Arie verder vooral in het geloof: “In rust ervaar ik God, maar in Nederland is het vaak lastig echt rust te vinden. Het thema 'vader' was ingewikkeld, want ik heb al vier jaar geen contact met hem. De manier waarop dit onderwerp was vormgegeven was erg mooi en daardoor deelde ik ook veel. Misschien draagt dit verhaal ook wel bij aan anderen.” Over stilte vinden heeft hij het volgende ontdekt: “Ik dacht dat ik stilte kende, maar heb in Italië stilte ontmoet.”

Lees ook het interview met Jan Arie >

Olaf (51)

Olaf uit Kortenhoef

Olaf, artiestenbegeleider, is gescheiden. Olaf deed mee omdat hij erachter wilde komen of hij het goed doet in zijn leven. “Het was echt een onverwachte gebeurtenis dat ik meedeed aan dit programma en het blijft mij de rest van mijn leven bij.” Olaf heeft volgens hem zelf vooral geleerd dat hij vaker aan zichzelf moet denken en vaker ‘nee’ moet zeggen. Het was een soort spiegelmoment voor me.

Wil (56)

Wil uit Venray

Wil overkwam alles wat een ‘midlife’ kan triggeren. De afgelopen jaren zat het leven flink tegen: hij kreeg een burn-out, is gescheiden en zijn moeder overleed. Hij had een goede baan als manager in de zorg, maar is inmiddels baanzoekend. De oproep om mee te doen aan het programma kwam als geroepen: “Ze roepen mij, het kan een schop onder de kont zijn.” De reis heeft hem veel gedaan: “Ja, er zijn echt dingen anders nu: de tijdsinvestering in mijn kinderen bijvoorbeeld, ik maak daar bewustere keuzes in.”