Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Veelgestelde vragen

Wat is Kerstfeest in de Stad? 
Kerstfeest in de Stad is een nationaal, muzikaal kerstevenement van de EO op NPO 1. Dit jaar vindt het evenement voor het eerst plaats in Rotterdam. Eerder heette het evenement Kerstfeest op de Dam. Vanaf dit jaar strijkt het evenement elk jaar in een andere stad neer. 

Welke artiesten doen er mee? 
Tino Martin, Berget Lewis, Anneke van Giersbergen en Kaj van der Voort vormen de muzikale cast. De muzikale begeleiding ligt in handen van Eric van Tijn en zijn band. 

Kan ik bij de opnames zijn op zondag 9 december? 
Ja! Je kan gratis naar het muzikale evenement op het Grotekerkplein in Rotterdam. Aanvang is 20:00 uur. Het evenement duurt tot ongeveer 22:00 uur. 

Wie presenteert het programma? 
EO-gezichten Bert van Leeuwen en Anne-Mar Zwart leiden het evenement in goede banen. Zo presenteert Bert van Leeuwen het muzikale evenement op het Grotekerkplein en doet Anne-Mar verslag van de lichtjestocht.

Wat is het thema? 
Kerstfeest in de Stad staat dit jaar in het teken van #jebentnietalleen. Daarmee steken Rotterdammers dit jaar iedereen die zich wel eens eenzaam voelt een hart onder de riem. Juist met kerst, als we extra tijd maken voor elkaar. De lichtjestocht geeft dit thema op een aansprekende manier gestalte. 

Waarom is er gekozen voor klassieke en populaire moderne kerstsongs en ook popmuziek?
Oude kerstliederen klinken veel mensen bekend in de oren voor. De achtergrond ervan is bij velen onbekend. Met Kerstfeest in de Stad wil de EO weer een nieuw licht op deze liederen werpen. Ook de populaire kerstsongs ontbreken niet bij dit moderne kerstconcert; ze hebben vaak een verrassende link met het kerstverhaal. Daarnaast is er gekozen voor liedjes uit de popmuziek, omdat ze herkenbaar zijn voor het Nederlandse publiek. De teksten zijn met een ander doel geschreven, maar in deze context krijgen ze toch een specifieke lading. We hopen dat velen later nog eens zullen denken: "Hé, dat liedje heb ik in Rotterdam ook gehoord, toen het over kerst ging." 

Kan ik iets doen voor de mensen uit de projectbezoeken?
Via deze website kun je initiatieven en suggesties vinden om iets te doen tegen eenzaamheid. 

Waarom is Kerstfeest in de Stad dit jaar in Rotterdam?
We kiezen ervoor om elkaar jaar naar een andere stad te gaan. Zo krijgt kerst elk jaar weer een geheel eigen karakter en is het voor publiek uit de regio een leuke gelegenheid om de opnames eens bij te wonen.

Wat is er te zien in Kerstfeest in de Stad? 
De belangrijkste ingrediënten van het tv-programma zijn de muzikale optredens van de artiesten en de Eric van Tijn band. Maar er is meer: tijdens Kerstfeest in de Stad is er dit jaar een lichtjestocht door de stad en we luisteren naar indrukwekkende verhalen van mensen die geholpen zijn door het Leger des Heils. De artiesten zijn op bezoek geweest bij de cliënten en trekken met hen op. 

Ben ik straks op tv te zien? 
Die kans bestaat, want er zijn tv-opnames. En er wordt ook gefotografeerd. Als je naar het evenement komt dan kan het dus zijn dat je daarna te zien bent op tv of op fotomateriaal dat in het kader van Kerstfeest in de Stad wordt gepubliceerd.