Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Kom ook naar deze sfeervolle muzikale kerstviering in Utrecht

miniatuur stad met kerstboom en sneeuw

20 december 2019 | Festival of Lessons & Carols | Jacobikerk Utrecht

Op vrijdag 20 december 2019 organiseert Kamerkoor Cantiago voor de negende keer een ‘Festival of Lessons & Carols’ in de Utrechtse Jacobikerk. Daarmee levert het koor een bijdrage aan een lange, uit Engeland afkomstige traditie. Er wordt een tv-opname gemaakt.

In 1880 introduceerde de bisschop van Truro, Edward White Benson, op Kerstavond een nieuwe liturgie. Volgens sommige bronnen organiseerde hij in een houten schuur een speciale dienst met als doel de mannen uit de pub te houden. Andere bronnen zeggen dat het ging om een reguliere dienst in een houten gebouw dat vanwege de bouwvallige staat van de officiële parochiekerk als tijdelijke kathedraal fungeerde.

Al meer dan 100 jaar
De nieuwe liturgie van Benson werd door de Anglicaanse Kerk overgenomen en maakte ook binnen de Rooms-Katholieke en de Lutherse Kerk haar opwachting. Nog steeds worden in Engeland op Kerstavond op veel plaatsen Festivals georganiseerd, zoals – dit jaar voor de 101e achtereenvolgende keer! – in Cambridge door het beroemde King’s College Choir. Ook in veel kerken buiten Engeland is deze traditie op of rond Kerstavond overgenomen, al is de vorm van de diensten verschillend.

Koor- en samenzang
Vrijdag 20 december wordt in de Jacobikerk het verhaal van de geboorte van Jezus en de aanloop daarnaartoe volgens Engels gebruik verteld door middel van koor- en samenzang en een aantal Bijbellezingen. Cantiago zingt muziek van onder meer Felix Mendelssohn, Sigurdur Saevarsson, Philip Stopford en Ralph Vaughan Williams.
Jacobi-organist Gerrit Christiaan de Gier begeleidt de koor- en samenzang, de muzikale leiding is in handen van dirigent Herman Mussche.

Praktische informatie
De avond begint om 20.15 uur, de deuren van de kerk gaan om 19.45 uur open. De toegang is vrij, wel wordt van de bezoekers een vrijwillige gift gevraagd ter dekking van de gemaakte kosten. Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting, onder het genot van warme chocolademelk en glühwein.

Tv-opname
Cantiago verwelkomt u graag op 20 december in de Jacobikerk! 
Van dit Festival of Lessons & Carols wordt een tv-opname gemaakt door de EO. 
De uitzending is op Kerstochtend te zien op NPO 2.