Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Je Geld of mijn Leven

Over Je geld of mijn leven

Je geld of mijn leven | vanaf 13 mei | 22.10 uur | NPO 1

In de EO-serie 'Je Geld of mijn Leven' volgt Bert van Leeuwen Geuko, Evert, Samantha en Eefje. In december was te zien hoe zij via crowdfunding geld inzamelden voor een medische behandeling. Voor hen was crowdfunding het laatste redmiddel. Binnen 50 uur bracht Nederland zes ton bij elkaar. Hierdoor kunnen alle vier de behandeling ondergaan of het hulpmiddel aanschaffen dat hun leven kan redden, verlengen of een flink verschil maakt in de kwaliteit van leven. Maar hoe gaat het nu met ze? Dat is vanaf 13 mei te zien in een vierdelige vervolgserie op NPO 1.

Geuko, Evert, Samantha en Eefje hebben alle vier een behandeling nodig die de kwaliteit van hun leven erg kan verbeteren, maar die ze in Nederland niet kunnen krijgen. Hun behandeling wordt niet vergoed en ze staan met hun rug tegen de muur. Maar ze laten het daar niet bij zitten en vroegen de kijker in december 2018 tijdens de kick-offaflevering van ‘Je Geld of mijn Leven’ geld te doneren om een behandeling in het buitenland mogelijk te maken. Deze crowdfunding was een enorm succes; Nederland gaf gul en de benodigde zes ton was binnen vijftig uur binnen.

In ‘Je Geld of mijn Leven’ volgt Bert van Leeuwen deze vier mensen en hun geliefden tijdens de behandeling in het buitenland. Hoe is het ze de afgelopen maanden vergaan? Waar liepen ze tegen aan en wat hielp hen verder? Zijn de behandelingen succesvol geweest? Hoe gaat het nu verder met Geuko, Evert, Samantha en Eefje?

Daarnaast onderzoekt Bert van Leeuwen hoe het kan dat sommige behandelingen niet vergoed worden en welke ingewikkelde dilemma’s en keuzes daar achter zitten. Daarvoor spreekt hij onder andere met een zorgeconoom en een medisch ethicus.

Wat is een mensenleven waard?
De vragen in het programma: Wat is een mensenleven waard gezien de grenzen van het zorgstelsel? Waarom wordt de behandeling van de patiënten in het programma niet vergoed? En op wie kan je rekenen als je laatste hoop op genezing of levensverbetering onbetaalbaar lijkt?

Bert van Leeuwen: "In Je Geld of mijn Leven willen we de mensen die in ons zorgverzekeringssysteem buiten de boot vallen een gezicht geven."