Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Over Gefileerd

In ‘Gefileerd’ krijgen vijf foodies de kans om onder leiding van chef-kok Joris Bijdendijk een viergangendiner te bereiden. Wat ze niet weten, is dat hun eerst een grote uitdaging te wachten staat. Jennifer Hoffman reist met de twintigers naar Thailand waar ze aan den lijve ondervinden hoe kip, garnalen, rijst en vis worden geproduceerd. Welke prijs betalen mens, dier en milieu voor de sushi of kipnuggets op ons bord?

Fastfoodliefhebber Daniëlle, eiwit-eter Kevin, sushifan Mitchell, bewuste eter Charlotte en sparerib-koningin Sam maken kennis met diverse schakels van de productie van voedsel. Dat doen ze in Thailand; een van de grootste voedselexporteurs ter wereld. De beelden tonen de rauwe realiteit van het slachthuis, de schokkende praktijken op vissersboten en de ingrijpende gevolgen van onze vraag naar goedkope rijst.

Keerzijde consumptiedrang
“We eten zo vaak dingen zonder na te denken over het verhaal erachter”, vertelt EO-eindredacteur Herman Wegter. “Waar komt het vandaan? Onder welke omstandigheden werd het gemaakt? Vorig jaar zijn er in Nederland 140 miljoen bezorgmaaltijden besteld. Wat is de keerzijde van onze consumptiedrang? In ‘Gefileerd’ delen we een glimp van de achterkant van de voedselindustrie. Dat is behoorlijk confronterend. Niet alleen voor de kandidaten, maar ook voor de kijkers én voor mij.”

Presentatie: Jennifer Hoffman

Jennifer Hoffman neemt de kandidaten mee naar Thailand. Ze vertelt: “Mens, dier en milieu hebben aan de andere kant van de wereld zwaar te lijden onder onze massaconsumptie. Dat we het niet zien, betekent niet dat het er niet is. In ‘Gefileerd’ gaan we het zien. Ik hoop echt dat het de ogen van mensen opent. Al is het maar een beetje.”

Chef-kok

Joris Bijdendijk begeleidt de kandidaten bij het maken van een duurzaam viergangendiner. Joris is chef-kok bij sterrenrestaurant RIJKS in Amsterdam. Hij is een bekend voorvechter van een duurzame eetcultuur in Nederland. "Duurzaamheid is voor mij heel belangrijk. Ik wil zelf nog heel lang kunnen genieten van lekkere producten en ik wil dat de komende generaties daar ook nog van kunnen genieten. Als we zo doorgaan, en deze aarde blijven plunderen, is er over vijftig jaar weinig meer over."