Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Duurzaam eten

Waar komt jouw eten vandaan? En onder welke omstandigheden is het gemaakt? Duurzaam voedsel is geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu. Maar hoe weet je of dat voor de boodschappen in jouw kar of mandje geldt? ‘Gefileerd’ helpt je graag op weg.

Respect voor dieren

Wanneer je verpakt voedsel koopt, vind je op de verpakking al veel nuttige informatie. Let bijvoorbeeld op de keurmerken. Zo’n keurmerk vertelt je meer over bijvoorbeeld de hoeveelheid ruimte die dieren hebben en of ze naar buiten kunnen. Op de website van het Voedingscentrum vind je een overzicht van keurmerken die iets vertellen over dierenwelzijn.

Respect voor mensen

In ‘Gefileerd’ zie je dat het verbod op kinderarbeid en slavernij helaas niet overal wordt nageleefd. Met behulp van keurmerken zoals ‘Max Havelaar’ en initiatieven als ‘De Coalitie voor Eerlijke Handel’ kies je voor producten die zijn gemaakt met respect voor mensen. Deze pagina van het Voedingscentrum geeft hierover meer informatie.

Respect voor de natuur

Wist je dat je bij het kiezen van jouw maaltijd heel eenvoudig rekening kunt houden met de natuur? Kies voor eten uit ons eigen land en voedsel van het seizoen. Let ook op aanduidingen als ‘Biologisch’ of een keurmerk als ‘Erkend Streekproduct’.