Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Kevin

Kevin (25) is een fitnessfanaat. Eten is voor hem een bron van koolhydraten en eiwitten. Hij eet dagelijks veel kip om zijn lichaam in conditie te houden. “Ik eet best wel veel vlees. Ik denk dat ik in dat opzicht de grootste vijand van de kinderboerderij ben.”

Waarom doe je mee aan ‘Gefileerd’?
“Toen ik nog niet wist dat we naar Thailand zouden gaan, deed ik vooral mee om mijn horizon op het gebied van voeding te verbreden. Als online coach, personal trainer en fysio was mijn relatie met eten voornamelijk functioneel en resultaatgericht. Ik deed weinig met de afkomst van eten, koken, smaak en het presenteren van eten. Omdat ik me realiseerde dat dit een groot onderdeel is van een duurzame relatie met voeding, wilde ik graag wat meer te leren in de keuken. Niet wetend dat het verhaal veel groter zou worden.”

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd tijdens de reis naar Thailand?
“In de westerse cultuur hechten we maar waarde aan één ding wanneer we door de supermarkt lopen: de prijs. Waar jij, ik en de rest van Nederland alleen totaal niet bij stilstaan is dat ergens in de ontwikkeling, transport of fabricering van het product ingeleverd moet te worden om een product goedkoper te maken.”

“Als de prijs omlaag gaat, lijdt de arbeider hier vaak onder. Hij krijgt minder geld voor zijn product. Dat dwingt hem om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat het proces óf goedkoper óf sneller wordt (zodat hij meer kan verkopen). Het sneller realiseren van een product zoals kip, gaat vaak ten koste van de levensomstandigheden en de gezondheid van het dier. En waarom? Zodat jij minder geld hoeft uit te geven aan eten, de supermarkt zijn klantenkring kan laten groeien en jij al die euro’s overhoudt om te besteden aan nutteloze spullen.”