Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Over Geboeid

De EO besteedt met Geboeid op verschillende manieren aandacht aan het slavernijverleden en aan de impact die de slavernij heeft op de nazaten van de tot slaaf gemaakte mensen. In juli trappen we af met de lancering van de interactieve documentaire en het tv-programma Geboeid: terug naar de plantage met Dwight van van de Vijver op NPO 2.

Televisie

Dwight van van de Vijver gaat op zoek naar zijn geschiedenis en voorouders. Het televisieprogramma is een ontdekkingsreis door het slavernijverleden. In de hoop meer inzicht te krijgen in wie hij is, doet Dwight er alles aan om uit te zoeken hoe zijn familiegeschiedenis in elkaar steekt en welke rol de slavernij daarin speelt. Geholpen door de Surinaamse slavenregisters, die sinds kort toegankelijk zijn, ontdekt Dwight steeds meer over zijn familie. De zoektocht brengt hem uiteindelijk bij de plantage waar zijn voorouders hebben geleefd als slaaf.

Maandag 1 juli om 21.10 uur op NPO 2. Het vervolg is te zien vanaf 6 december.

Interactieve webdocu

Dolores Leeuwin

Ga ook vanaf 1 juli naar geboeid.com en laat je op een indrukwekkende manier gidsen door Dolores Leeuwin, Defano Holwijn, Lange Frans en Jörgen Raymann. Ervaar via hun de slavernij door de ogen van hen die het echt beleefden en onderga op een interactieve manier de onmogelijke keuzes. De docu neemt je mee in de gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname ten tijde van de slavernij. Leer meer over de impact van onze slavernijgeschiedenis. In samenwerking met het Scheepvaartmuseum.

Keti Koti Festival

Keti Koti festival

Op 1 juli wordt het Keti Koti groots gevierd in het Oosterpark in Amsterdam. En Dwight van van de Vijver zal daar meer vertellen over het programma ‘Geboeid: terug naar de plantage’ en zijn ervaringen. 15.00 uur op het hoofdpodium, 17.30 uur in de Boni Tula tent. Op deze dag herdenken en vieren Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen jaarlijks de afschaffing van de slavernij tijdens het Keti Koti Festival. Keti Koti is Surinaams voor ‘verbroken ketenen’. De afschaffing van de slavernij was op 1 juli 1863.