Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Anne-Fay Kops: "Ik ben een paar generaties verder gekomen"

18 december 2019

Het is inmiddels alweer ruim drie maanden geleden dat het Geboeid event plaatsvond en de grote vraag is natuurlijk: hoe hebben de bezoekers hun zoektocht voortgezet? Ook Anne-Fay Kops was aanwezig bij dit evenement en we spraken haar over hoe zij na deze dag verder is gegaan met de zoektocht naar haar roots.

Wat heeft het event voor jou betekend?

“Er zijn wat nieuwe manieren van zoeken uitgekomen, wat me heel erg heeft geholpen. Al die websites waar je research kan doen zijn best wel ingewikkeld en daar werden echt concrete handvaten gegeven, voor hoe je die research kunt doen. Ook tips over een aantal organisaties dat bijvoorbeeld gespecialiseerd is in de Chinese genealogie, want dat is net weer een stuk moeilijker. En daarnaast is het gewoon fijn om daar te zijn met meer mensen die ermee bezig zijn, erin geïnteresseerd zijn en het belang ervan inzien."

Ben je nog meer dingen te weten gekomen over je roots in de afgelopen tijd?

“Ja, ik ben sowieso in Suriname een paar generaties verder gekomen, maar ben ook een nieuwe plantage tegengekomen. Ik wist bijvoorbeeld dat mijn voorouders op de plantage ‘Peperpot’ hebben gezeten. Daar ben ik ook geweest en daar heb ik een akoestisch optreden gedaan. Dat hadden we op Facebook gepost en daar zijn familieleden op afgekomen, die we nog nooit hadden ontmoet."

"Maar we zijn vooral verder in de stamboom gekomen en we weten nu dat er twee manumissies zijn geweest in de familie. En we zijn dus nog een plantage tegengekomen. Helaas heb ik die niet kunnen bezoeken, want we kwamen daar echt pas aan het eind van de reis achter, maar dat is plantage ‘A la bonne heure’. Dus ik ben best wel veel te weten gekomen. Ook weer van de Chinese kant; waarom die chinezen eigenlijk naar Suriname zijn gegaan. Het is namelijk best wel gek, zeker in die tijd, om drie maanden op een boot te stappen zonder te weten waar je naartoe gaat. Ik weet bijvoorbeeld dat ik van de Hakka-Chinezen afstam en daar zijn we ook weer verder in de stamboom gekomen in Suriname, dus dat is ook echt heel tof!"

Hoe zijn ze daar dan gekomen?

"De Hakka-Chinezen komen eigenlijk uit het Noorden van China, maar door genociden en oorlogen zijn zij naar het zuiden gedreven. Uiteindelijk zijn sommige Hakka-Chinezen daar dus in Hongkong op de boot naar Suriname gestapt. Het is ook wel logisch dat als je nergens echt kunt aarden, dat je het dan weer ergens anders gaat proberen. Als je ergens gelukkig bent, ga je niet zomaar op een boot stappen. Zij waren onderweg naar een nieuwe wereld. Er komen dus best wel interessante dingen uit."

Hoe voelt het voor jou om al die dingen te ontdekken?

Het voelt vooral heel fijn, ook al zijn sommige dingen niet heel fijn natuurlijk. Eigenlijk hebben mijn voorouders allerlei reizen afgelegd, gedwongen en ongedwongen, maar zijn altijd op zoek geweest naar een beter leven. Eigenlijk zijn mijn broer en ik de eerste generatie in lijn die dat goede leven hebben, maar we weten eigenlijk niet echt wat daaraan vooraf is gegaan. Dus het voelt gewoon heel goed en compleet om die informatie tot je te nemen en te weten waar ik vandaan kom en waarom ik er zo uitzie. Om het gewoon allemaal meer te begrijpen, ook wat er nu in de maatschappij gebeurt."

"Mijn moeder is donker en mijn broer en ik zijn wit en hebben steil haar. Mijn moeder zei bijvoorbeeld altijd tegen mij als kind: ‘ik wou dat ik jouw haar had.’ Het is fijn om dan nu gewoon meer context te hebben en te snappen waarom er bijvoorbeeld al op een bepaalde manier naar haar wordt gekeken. Hoe al die beelden tot stand zijn gekomen en waar het van afstamt. Soms is het natuurlijk ook heel treurig, omdat sommige verhalen heel intens zijn, maar het voelt wel heel compleet."

Wat zou je het allerliefst nog te weten komen?

“Wat ik het allerliefst nog echt zou willen weten, is uit welk Afrikaans land mijn voorouders komen, omdat dat echt heel moeilijk te herleiden is. Dus ik hoop ergens dat Ank me nog kan helpen om daar verder in te komen, maar ik ben me er ook van bewust dat dat heel moeilijk is. Ik heb wel een DNA test gedaan bij My Heritage en African Ancestry, die moet ik nog terugkrijgen. Daar schijnt dat ze het echt tot aan de stam uit kunnen zoeken en ook uit welk gebied je bent gekomen. En uit die andere kwam Nigeria en Kenia (wel maar 1,5 procent), maar wel heel specifiek van de Masai. Als ik echt zou kunnen herleiden waar die mensen van plantage Peterpot vandaan kwamen, dat zou ik heel graag willen weten."