Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Excuses voor het verleden

26 juni 2019

Excuses voor het slavernijverleden liggen gevoelig en zijn dan ook nooit volmondig gedaan in Nederland. Amsterdam moet als eerste gemeente in Nederland excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Dit eist een grote meerderheid van de gemeenteraad, het college is positief. Een historisch moment. De partijen hopen dat het leidt tot verbinding en dat de stad naar elkaar toegroeit.

Volgens de initiatiefnemers heeft Amsterdam flink geprofiteerd van de slavenhandel. De excuses worden aangeboden aan ‘alle mensen en nazaten die last hebben gehad van de slavernij. De effecten op mensen zijn nog altijd voelbaar en uiten zich bijvoorbeeld in achtergestelde posities. “Het gaat de nabestaanden om erkenning,” zegt Taimounti, fractievoorzitter van Denk. “Het vervolg moet zijn dat het slavernijverleden ruim aandacht krijgt in schoolboeken of in een nieuw museum.”

Amsterdam is niet de enige stad die dit overweegt. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb deed vorig jaar een vergelijkbare oproep.

Lees hier meer: Het Parool | nu.nl | Elsevier | nos.nl