Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Jane

Het buitengewone verhaal van de vermaarde, Britse primatoloog Jane Goodall aan de hand van een schat aan nog nooit eerder vertoonde beelden van Jane en een nieuw interview met haar van regisseur Brett Morgen (Kurt Cobain: Montage of Heck) bij haar thuis in Afrika. De film gaat over haar eerste expedities en onderzoeken in Tanzania en richt zich op haar baanbrekende veldwerk, haar band met haar cameraman en echtgenoot Hugo van Lawick en de chimpansees waarnaar ze onderzoek deed.

Jane was altijd al gek op dieren en haar droom om tussen de wilde dieren in Afrika te leven kwam in 1957 uit, toen ze dr. Louis Leakey ontmoette tijdens een bezoek aan een vriend in Kenia. Dr. Leakey, een vooraanstaand antropoloog, geloofde dat onderzoek naar mensapen inzicht kon bieden in de oorsprong en het gedrag van deze soort. Hij zocht iemand die hem wilde helpen bij zijn onderzoek. Jane had geen relevante opleiding, maar toch wist Leakey dat ze de perfecte kandidate was.

Op haar 26e vertrok Jane naar Gombe, in de wildernis in Tanzania. Daar leefde ze tussen de chimpansees en daar deed ze ook de grote ontdekking die de wetenschap op haar grondvesten zou doen schudden. Het feit dat chimpansees werktuigen gebruiken en maken om hen te helpen bij het vangen van de insecten die ze eten.

In deze film komen de belangrijkste aspecten van haar leven aan bod: van haar nauwe band met de chimpansees tot het leven dat ze heeft opgebouwd in Afrika. In eerste instantie met Hugo van Lawick, een filmmaker van National Geographic die eropuit was gestuurd om een film over haar werk te maken en die vervolgens haar man werd. Ook is te zien hoe ze ook tegenwoordig nog blijft opkomen voor het behoud van chimpansees in de rest van de wereld.

Scenario en regie: Brett Morgen; gebaseerd op teksten van: Jane Goodall; producers: Brett Morgen, Bryan Burk; ex.producers: Tim Pastore, Jeff Hasler; muziek: Philip Glass; geproduceerd door: National Geographic.

Jane kijkt naar de filmende Hugo van Lawick
Jane werd heel close met de jonge Fifi
Jane in haar schooluniform
Hugo poseert met een glimlach
Jane en Flint reiken naar elkaars hand
Jane kust haar zoontje Grub

Kijk verder

Alle documentaires over Schepping en milieu