Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Onverharde weg naar vrede

Als puber besloten ze om te vechten voor de FARC. Nu in Colombia de vrede is getekend, keren de kinderen van Caldono als volwassenen terug naar hun gebombardeerde dorp. Het is de vraag hoe de dorpelingen hen zullen ontvangen: zal er vergeving zijn of vergelding? Activist Farid Julicué zet zich in voor de verzoening tussen de dorpelingen en de voormalige rebellen.

FARC

Decennia van geweld hebben de bewoners van één van de meest belegerde dorpen van de burgeroorlog in Colombia, Caldono, zwaar getraumatiseerd. Nu het vredesverdrag met de FARC getekend is en de rebellenbeweging langzaam wordt ontmanteld, wil Farid Julicué, leider van de geteisterde gemeenschap, de dorpelingen voorbereiden op de terugkeer van de strijders.

Ooit verlieten die op jonge leeftijd Caldono om zich bij de rebellen te voegen. Met de FARC brachten ze hun eigen geboortedorp op alle mogelijke manieren schade toe en nu keren ze als volwassen mannen en vrouwen terug. Maar is er plek voor hen? Hoe ga je om met mensen die zijn gevormd door de oorlog? Hoe houden zij zich staande? En zijn hun slachtoffers bereid om te vergeving te schenken en hen weer op te nemen?

Moedige gemeenschapsleider

De moedige gemeenschapsleider begrijpt als geen ander de complexiteit van verzoening. Toch droomt Farid van een vreedzame toekomst voor zijn kleinkinderen. Daarom bezoekt hij de ex-FARC-guerrilla’s in een nabijgelegen transitiekamp en nodigt hen uit voor een verzoeningsbijeenkomst die hij in het dorp organiseert. Maar angst, haat en onbegrip zijn nog erg groot onder de dorpelingen. Ondertussen sijpelt nieuws binnen over de steeds verder escalerende conflicten in het land. De weg naar vrede kent veel obstakels...

Credits: Camera & regie: Jaap van ‘t Kruis; montage: Manuel Rombley; geluidsontwerp: Tom Janssen; uitvoerend producent: Harmen Jalvingh & Sylvia Baan; producent: Janneke Doolaard; eindredactie EOdocs: Margje de Koning.

ONVERHARDE WEG NAAR VREDE (56’/2019) is een productie van DOXY Films in coproductie met EOdocs. De film kwam tot stand met steun van het NPO-fonds.

Kijk verder

Alle documentaires over Hoop en vergeving