Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: De Deal

Op 18 maart a.s. is het precies twee jaar geleden dat de EU-Turkije-deal werd ondertekend, een noodzakelijk kwaad volgens sommigen, een duivelspact volgens anderen.

De overeenkomst moest een eind maken aan de stroom vluchtelingen die in het najaar van 2015 tussen de Turkse en de Griekse kust op zoek naar veiligheid en een beter bestaan dagelijks de verdrinkingsdood riskeerden. Hoog tijd voor een kritische analyse over de effectiviteit van de deal. 
De Oostenrijker Gerald Knaus, oprichter van ESI, een denktank over stabiliteit in Europa, wordt gezien als de architect van de deal. Hij wordt verguisd door extreemrechts èn mensenrechtenorganisaties, maar hij wordt ook bewonderd om zijn intellectuele moed. Onvermoeibaar reist Knaus ook nu nog door Europa om te pleiten voor een beter Europees asielbeleid, waarbij mededogen gecombineerd wordt met realistische oplossingen.