Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat

De aanklager (IKON documentaire)

De aanklager (IKON documentaire)

Portret van Luis Moreno-Ocampo, aanklager van het Internationaal Strafhof. In de jaren tachtig was hij in Argentinië aanklager bij het proces tegen de militaire kopstukken van het Videla-regime. Filmmaker Barry Stevens volgt hem in 2009, wanneer - vijf jaar na zijn aanstelling - het eerste proces de rechtszaal in Den Haag bereikt. De documentaire toont de problemen van een strafpleiter zonder eigen politiemacht en geeft een blik achter de schermen van het omstreden Internationaal Strafhof. De grootse politieke idealen van Moreno en de zijnen worden in de documentaire al snel duidelijk. Ze willen de internationale cyclus van wraak vervangen door justitiële gerechtigheid, zoals wetgeving dat ook op nationaal niveau wil doen. Maar het Strafhof en Moreno-Ocampo halen zich zelf ook met enige regelmaat internationale kritiek op de hals. Bijvoorbeeld wanneer de eerste zaken die het Strafhof in behandeling neemt allemaal uit Afrika afkomstig zijn. Die kritiek wordt nog sterker als Moreno-Ocampo de Soedanese president Omar Al-Bashir aanklaagt voor oorlogsmisdaden en genocide en hem tot het eerste zittende staatshoofd maakt dat door dit nieuwe, permanente strafhof wordt berecht. De strafpleiter zelf blijft er laconiek onder: 'Vergelijk het met een voetbalwedstrijd: de scheidsrechter heeft geen fans.'.

Sinds begin 2016 is de IKON opgegaan in de EO. Onder het label IKONdocs wordt de documentairetraditie van de IKON voortgezet in EO-zendtijd. Op deze pagina's vindt u alle documentaires van de voormalige IKON en het huidige IKONdocs voorzover daarvan kijklinks beschikbaar zijn.