Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

De dwaze oma's van Argentinië

HOLLAND DOC: DE DWAZE OMA'S VAN ARGENTINIË In Argentinië zijn onder het dictatoriaal bewind van Videla (1976-1983) duizenden politieke tegenstanders ontvoerd en vermoord. Onder hen waren zwangere vrouwen die in gevangenschap zijn bevallen, waarna ze werden geëxecuteerd. Hun baby's zijn langs illegale weg geadopteerd door vrienden van het regime. Nu, 35 jaar later, wordt dit ook in Argentinië eindelijk erkend en gezien als misdaad tegen de menselijkheid. Het proces leidde in de zomer van 2012 tot de veroordeling van enkele hoofdrolspelers, onder wie Videla. Dat proces was het resultaat van een jarenlange strijd van de 'Dwaze Oma's' van de Plazo de Mayo om de vijfhonderd kinderen op te sporen die destijds in gevangenschap zijn geboren en ontvoerd. Inmiddels zijn 103 van de vermiste kinderen, die door de Dwaze Oma's liefdevol 'kleine engelen' worden genoemd, opgespoord. Dit was mogelijk dankzij een unieke combinatie van geduldig speurwerk en de nieuwste ontwikkelingen in de gentechnologie. Oorspronkelijke titel: Argentina, the 500 Stolen Babies of the Dictatorship Regie: Alexandre Valenti Productie: Michel Welterlin en Alexandre Valenti voor Intuition Film & Docs (Fr)

EO/IKONdocs

Onder het label EO/IKONdocs vindt u alle documentaires van de voormalige IKON en het huidige EO/IKONdocs voorzover daarvan kijklinks beschikbaar zijn.