Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Van vroedvrouw tot chirurg

Jaarlijks sterven in het zuiden van Afrika een kwart miljoen vrouwen in het kraambed. Mozambique heeft enkele jaren geleden een ambitieus plan opgevat om daar verandering in te brengen. Een kleine groep ervaren vroedvrouwen wordt opgeleid om in eenvoudige ziekenhuizen keizersnedes uit te voeren. Emilia Cumbane is één van hen. Vanaf het begin van haar opleiding wordt Emilia gevolgd: in het klaslokaal in de hoofdstad Maputo, waar ze intensieve theorielessen krijgt en bij de nachtdiensten op de kraamafdeling van een middelgroot ziekenhuis, waar ze moet knokken om door de dienstdoende artsen voor vol te worden aangezien. Tenslotte zien we haar aan het werk in een klein ziekenhuisje op het platteland van Mozambique, waar ze onder uiterst eenvoudige omstandigheden haar eerste zelfstandige keizersnedes uitvoert en voor het leven van vrouwen en hun baby's vecht. 'Ik houd van mijn vak', zegt Emilia, 'Het is toch prachtig: mensen maken?' Het verhaal van Emilia toont aan hoe een dergelijke relatief eenvoudige en goedkope oplossing een enorme verbetering kan zijn voor de kwaliteit van de gezondheidszorg in Afrika.

EO/IKONdocs

Onder het label EO/IKONdocs vindt u alle documentaires van de voormalige IKON en het huidige EO/IKONdocs voorzover daarvan kijklinks beschikbaar zijn.