Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

“En toen pleegde mijn man zelfmoord”

Het zal je maar gebeuren. Je man is als militair op missie naar Afghanistan. Jij, een jonge moeder met twee kleine kinderen, wordt gestalkt door een man die je allerlei dreigende en seksueel getinte e-mails stuurt. Het overkomt Jantsje de Boer. In eerste instantie zegt ze niks tegen haar man, omdat ze bang is dat hij dan vreselijk ongerust wordt. Maar wanneer de e-mails steeds dreigender worden, heeft Jantsje op een nacht via MSN contact met haar man en dan komt de vreselijke waarheid boven tafel… “Ik ben zelf de schrijver van de e-mails”, zegt haar man. Jantsje is totaal in de war en na nog wat heen en weer gepraat verbreken ze de verbinding. Als de volgende ochtend een vrouw in uniform voor de deur van Jantsje staat, weet ze eigenlijk al genoeg. Wim heeft zelfmoord gepleegd.

Jantsje had als meisje maar één mooie droom: trouwen met een stoere vent en een paar mooie kinderen krijgen. En als ze Wim ontmoet, lijkt de droom werkelijkheid te kunnen worden. Dat Wim een rotjeugd heeft gehad, ziet ze niet als een probleem. Dat hij onhandig in de liefde is ook niet. Dat hij niet gelooft en Jantsje wel, ook dat is geen groot probleem. Wim is haar stoere vent en een zeer liefdevolle vader voor hun twee dochtertjes.

En dan komen de vreselijke e-mails.

Test
Maar als Wim op missie wordt gestuurd, haalt het verleden hem blijkbaar in. De jaloers aangelegde Wim maakt zich blijkbaar zorgen over de trouw van zijn vrouw en stuurt Jantsje allerlei e-mails, simpelweg om haar trouw te testen. Maar als in een telefoongesprek de waarheid aan het licht komt, is Wim ten einde raad en schaamt hij zich diep. Hij schrijft een afscheidsbrief, pakt zijn dienstwapen en pleegt zelfmoord. Als de volgende ochtend een vrouw in uniform voor de deur van Jantsje staat, weet ze het eigenlijk al: er moet iets vreselijks gebeurd zijn.

Trouw
Samen met Mirjam Bouwman kijkt Jantsje terug op de dagen en weken na dit verschrikkelijke gebeuren. Het gesprek gaat over wanhoop, over boosheid en verdriet, maar ook over de trouw van God in zulke vreselijke dagen. Want dat is wat Jantsje ervaart, er is de wanhoop en de twijfel, maar ook is er het besef dat ze juist in deze enorm zware tijd gedragen wordt door God. De grote vraag is deze: is er een toekomst na zo’n vreselijk drama? Wat het antwoord van Jantsje is, ziet u in deze aflevering van De Verandering.

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: