Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Mijn moeder, mijn dochter en ik

Mirjam Hamoen is na haar geboorte ter adoptie afgestaan door haar biologische moeder. Ze is liefdevol opgevangen in een pleeggezin, maar toch ervoer ze altijd een knagende leegte van binnen: "Ik leek op niemand en hoorde nergens bij voor mijn gevoel."

Als Mirjam twaalf jaar oud is, krijgt ze de mogelijkheid in contact te komen met haar biologische moeder, Pam. "Ik dacht dat als ik mijn 'echte' moeder zou ontmoeten, dat alles dan goed zou zijn. En dat we samen nog lang en gelukkig zouden leven, als in een sprookje." Maar zelfs deze ontmoeting kon haar leegte niet vullen.

De jaren daarna verloopt het contact tussen de twee stroef door de verschillende emoties die hen parten spelen. De echte pijn van de adoptie komt pas naar boven als Mirjam zelf kinderen krijgt. "Ik kon mij niet voorstellen dat je een kind wat je negen maanden bij je draagt kan afstaan. De woede die ik voelde naar Pam zat heel diep."

Toch vindt Mirjam het niet makkelijk een moeder te zijn voor haar kinderen. "Toen Tamara werd geboren zag ik haar gewoon als een pop. Ik vond het heel moeilijk om een band met haar op te bouwen en kon me niet hechten. Toch waren mijn kinderen mijn alles, zij maakten dat ik iemand was."

Mirjam blijft een leegte en pijn voelen. Op een dieptepunt, wanneer haar emoties haar teveel worden, ontdekt zij iets wat haar leven compleet zal veranderen. Mirjam en haar dochter vertellen in 'De Verandering' over hun relatie vroeger en nu. Ook vertelt Mirjam hoe anders zij naar haar biologische moeder Pam is gaan kijken.

Inmiddels heeft Mirjam haar levensverhaal opgeschreven in een boek dat onlangs is uitgegeven.

Boekgegevens:

'Vertraagde start. Geadopteerden aan het woord.'

René Hoksbergen (2006, red.)

Soesterberg: Aspekt

ISBN: 90-5911-224-5

350 pag. € 19.-

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: