Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

De Tafel van Tijs

Christelijk opinieprogramma, waarin Tijs van den Brink met zijn gasten praat over actuele onderwerpen op het gebied van levensbeschouwing, ethiek en morele dilemma's.

Panellid Martine van Veelen was tijdens de Paasdagen aangenaam getroffen door paus Fransciscus, die in een Italiaans vluchtelingenkamp de voeten van vluchtelingen waste. Een inspirerende aangelegenheid, aldus Martine, want door iemands voeten te wassen maak je jezelf kleiner en minder belangrijk dan die ander. En dat is iets waar wij in het dagelijks leven, in allerlei situaties, een voorbeeld aan kunnen nemen.

De gemeenteraad van Utrecht wil dat raamprostitutie terugkeert in de stad. Drie jaar geleden sloot de burgemeester alle 162 ramen omdat uit rapporten bleek dat er sprake was van misbruik en mensenhandel. In steeds meer steden wordt raamprostitutie in de ban gedaan, omdat de sector moeilijk te controleren is op misstanden. Maar waarom wil Utrecht dan zo graag weer vrouwen achter de ramen? D66-raadslid Selma Bas legt haar standpunt uit.

Panellid Frank Bosman betoogt dat we ons niet moeten verdedigen tegen een terroristische aanslag door nog meer veiligheidsmaatregelen, bommen op IS, of door de grenzen te sluiten voor vluchtelingen. Nee, het beste wapen tegen terrorisme is: humor. Ook al doet dat soms pijn.

Ook stelt het panel zich de vraag: was de moord op Els Borst een 'christelijke aanslag' omdat Bart van U. (die vandaag terecht stond) aangaf te handelen in 'goddelijke opdracht'?