Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Tanja Jess: Afscheid van je kind: een onmenselijke opgave

Actrice Tanja Jess, die in de dramaserie Bloedverwanten de rol speelt van een moeder die haar dochter verliest, heeft de dood van dichtbij gemaakt. Tanja reisde als ambassadrice twee keer af naar Afrika, om met eigen ogen te zien wat Cordaid Memisa doet om moedersterfte terug te dringen.

 “Elke twee minuten sterft er in een ontwikkelingsland een vrouw tijdens haar zwangerschap of door haar bevalling”, vertelt ze aan presentator Kefah Allush.
 
In Kameroen staat Tanja oog in oog met de dood. Ze is aanwezig bij een bevalling van een jonge moeder, die meteen daarna overlijdt. Een aangrijpende gebeurtenis die diepe indruk op Tanja maakt. “Dat vergeet ik nooit meer. Het ergste vind ik nog dat haar dood niet had niet gehoeven. In ontwikkelingslanden sterven zo veel vrouwen en baby's bij de bevalling, omdat de gezondheidszorg en de kennis niet toereikend zijn.”

Tanja’s eerste bevalling was een horrorverhaal. “Achteraf realiseerde ik dat mijn zoon en ik dood zouden zijn, als we in een ontwikkelingsland hadden geleefd. Dat was heftig om te beseffen.”
 
Sinds Tanja moeder is, heeft ze angst om haar kinderen alleen achter te laten. Tanja heeft het van dichtbij meegemaakt, toen haar goede vriendin actrice Guusje Nederhorst te horen kreeg dat ze borstkanker had. Tanja: “Guusje heeft afscheid moeten nemen van haar zoontje. Een onmenselijke opgave.” Elk jaar gaat Tanja op de verjaardag van Guusje naar haar graf. “Dan drink ik samen met Guusje een glaasje bubbels, om het leven te vieren.”

Presentator Kefah Allush praat met BN'ers praat over leven en dood. De EO vindt het gesprek over het leven en de dood belangrijk en relevant. Met respect voor het onderwerp maken we een serieus en toegankelijk programma. De Kist leidt tot gesprekken over wat waardevol is hier op aarde en prikkelt zowel gasten als kijkers om na te denken over het leven na de dood.

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: