Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Maurice de Hond - Ik leef in het hier nu

Maurice de Hond (68) heeft in zijn leven al veel te maken gehad met de dood. Zijn eerste vrouw is aan borstkanker overleden, hij verloor een kind na 11 maanden, zijn beide ouders zijn overleden. En toch lijkt de dood zijn leven niet te beheersen. Presentator Kefah Allush praat met de koning van de peilingen over de vele tegenslagen in zijn bewogen leven en hoe hij daarmee omgaat.

Maurice: “Ik leef in het hier en nu. Omdat het ook niet zoveel zin heeft om in het verleden te leven.”

In de afgelopen jaren moest Maurice afscheid nemen van zijn bejaarde ouders, die beiden Auschwitz hebben overleefd. Maurice: “Ik denk dat mensen de oorlogen alleen maar hebben kunnen overleven in kampen, als ze heel goed met tegenslagen konden omgaan. Mijn ouders leefden ook in het hier en nu, dat is denk ik genetisch bepaald.”

Zijn eerste vrouw overleed op 30-jarige leeftijd aan borstkanker. Maurice de Hond bleef achter met twee kleine kinderen. Maurice: “Toen mijn vrouw ziek werd, hebben we die laatste maanden veel met elkaar gepraat. Ik heb heel veel verdriet samen met haar kunnen delen. We waren intenser met elkaar dan we waarschijnlijk ooit zouden zijn geweest als ze nog veel langer geleefd zou hebben. Het was een compleet afscheid.”

Een kind uit zijn tweede huwelijk kwam met een zeldzame hartafwijking ter wereld en werd slechts elf maanden oud. Maurice: “Dat is letterlijk de zwartste periode uit m’n leven geweest. Je kan niets doen, je kan niet handelen. Ik voelde me machteloos. En tegelijkertijd moet je sterk zijn voor je kinderen en voor je ouders.”

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: