Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Stef Bos: ‘De dood heeft gevoel voor humor’

In Mexico maakte Stef Bos met zijn vrouw het feest van de dood (Día de los Muertes) mee, wat zijn kijk op de dood op zijn kop gezet heeft. “Als de dood in zo’n Fiat 500 met een kist aankomt, zou ik zo instappen”, zegt hij bij de ontmoeting met presentator Kefah Allush.

Hij vertelt het verhaal achter zijn grote hit Papa, die hij 25 jaar geleden schreef toen zijn vader het bericht gekregen had dat hij kanker had. Zijn vader overleefde de ziekte en is inmiddels 91. Hij ziet zichzelf als iemand waarin zijn (voor)ouders voortleven. “Toen ik dat ontdekte, kreeg het leven echt zin: het gaat niet om mij.”
 
In het programma zingt hij een versie van Papa waarin een aantal zinnen veranderd zijn. Vroeger zong hij ‘ik geloof in niets’, nu zingt hij dat hij gelooft in iets anders dan zijn vader. “Vroeger hadden we nog weleens theologische discussie, maar nu praten we over wat hij denkt dat er na dit leven komt, of over wat er in de samenleving gebeurt.”
 
Stef vindt het heel jammer dat zijn moeder niet meegemaakt dat hij kinderen kreeg. Nog dagelijks is hij haar dankbaar voor het leven dat zij hem heeft gegeven. Hij is haar ook dankbaar voor hoe ze hem heeft leren sterven, door de manier waarop zij dat deed. Op haar sterfbed gaf ze haar kinderen elk een olielamp met de woorden: ‘ik geef het licht aan jullie door.’ “Dat heeft bij mij de angst voor de dood weggenomen.”

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: